+ Zene

Pótolhatatlan veszteség érte a Cseh Filharmonikusokat

A világhírű karmester 71 évesen, súlyos betegség után, csütörtökre virradóra hunyt el Prágában.

Meghalt Jirí Belohlávek, a Cseh Filharmonikusok vezető karmestere – közölte Ludek Brezina, a Cseh Filharmónia szóvivője csütörtökön Prágában.

A világhírű karmester 71 évesen, súlyos betegség után, csütörtökre virradóra hunyt el Prágában. Halálát a politikusok és a társadalmi élet jeles képviselői a cseh kultúra nagy veszteségének minősítették.

Jirí Belohlávek nemzetközi szinten is elismert karmesternek számított, akinek magas szakmai kvalitásai mellett különösen nagyra értékelték a részletek és a zene sokszínűsége iránti érzékenységét.

A Cseh Filharmonikusokat négy éven át vezényelte, és idén tavasszal újabb – a 2021/22-es idény végéig szóló – együttműködési szerződést írt alá a legismertebb cseh zenei együttessel.

Elsősorban Jirí Belohlávek érdeme, hogy a Cseh Filharmonikusok az utóbbi években számos rendkívüli sikert értek el, igazi nemzeti zenei intézménnyé váltak, amely hazai és nemzetközi szereplésével visszaszerezte korábbi helyét a világ legjobb komolyzenei társulatai között

– olvasható a Cseh Filharmónia közleményében.

Jirí Belohlávek távozása a Cseh Filharmonikusok számára szakmailag és emberileg is hatalmas, pótolhatatlan veszteség – jelentette ki David Marecek, a zenekar főigazgatója.

A neves karmester rákbetegségéről januárban röppentek fel az első hírek, de sokáig úgy tűnt, hogy nincs súlyosabb baj. Belohlávek és a Cseh Filharmónia ezért is írta alá az újabb együttműködési szerződést. A karmester még áprilisban Londonban, Rotterdamban és Münchenben is vezényelt koncerteket. Májusban azonban betegsége miatt már módosították a Prágai Tavasz zenei fesztivál programját.

Jirí Belohlávek 1946-ban Prágában született és 14 éves korában barátaival együtt már egy kamaraegyüttest alapított. Zenei tanulmányait Prágában és Stockholmban végezte. Pályafutása során olyan zenei társulatokat vezényelt, mint a Bostoni Szimfonikus Zenekar, a New York-i Filharmikusok vagy a Rotterdami Filharmonikusok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top