+ Képzőművészet

A magyar avantgárdot ünneplik Amszterdamban

Rockenbauer Zoltán

A festmények zöme abban a korszakban készült, amelyben Magyarországot a háború és a nacionalizmus sújtotta, valamint az egyre növekvő antiszemitizmus jellemezte.

A fauvizmustól a szürrealizmusig címmel tizenkilenc magyar avantgárd művész képeiből nyílt kiállítás az amszterdami Zsidó Történelmi Múzeumban.

A május végétől szeptember 24-ig látható tárlat a 20. század első felétől mutatja be a magyarországi zsidóság avantgárd művészeinek festményeit.

A mások mellett Czóbel Béla, Ország Lili, Kádár Béla, Vajda Lajos, Berény Róbert (a fenti képen: Nő zöld szobában), Huszár Vilmos, Schönberger Armand, Moholy-Nagy László képeit felvonultató kiállítás képei – amelyek nagy része először mutatkozik be Hollandiában – abban a korszakban készültek, amelyben Magyarországot a háború és a nacionalizmus sújtotta, valamint az egyre növekvő antiszemitizmus jellemezte.

A kiállítás mintegy nyolcvan festményt mutat be, amelyek mind a kísérletezés iránti igényt, mind a különböző stílusokat, valamint a korszak hangulatát mutatják be. Ilyenek Kádár Béla kubista tájképei, amelyek gyakran Chagall stílusát idézik, vagy Schönberger Armand az olasz futurizmus stílusában festett éjszakai életképei, valamint Ország Lili alkotásai, amelyek sötét, zord színekkel ábrázolják a holokauszt következményeit.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Sarodi Tamás szerint:

    Köszönöm a cikket! Szeretnék érdeklődni, hogy mi az amsterdami múzeum eredeti neve, vagy elérhetősége.
    Előre is köszönöm!
    Sarodi Tamás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top