+ Irodalom

Betiltottak tíz rövidfilmet a Rio de Janeiro-i filmfesztiválon

mert a cenzorok szerint hamis kritikával éltek. Például a filmkészítők szerint a foci nem más, mint az egyéni problémák elől való menekülés egyik eszköze.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1976.

április, Japán – A világ leggyorsabb vonata, a Hikari egyórás késéssel érkezett meg Osakából Tokióba. A vasúttársaság felelősségre vonta a mozdonyvezetőt, aki azzal védekezett, hogy sajnálatos módon elaludt. Mire a főnöke az asztalra csapott. Nem az a baj, hogy elaludt, üvöltött a férfi, hanem az, hogy nem ébredt fel.

április, Zambia – Vizsgálatot indított a hatóság annak tisztázására, hogyan kaphatott őrmesteri rangot a kitwei bánya rendészetének kutyája. A bánya vezetősége azzal érvelt, hogy az eb a legkeményebben dolgozók közé tartozik és kijár neki az emelt fejadag és a külön lakhely. És azért is szükség volt erre a rangra, mert őrmester rangú rendőrrel járt őrjáratba, és így elkerülhetővé váltak a rangidősségből fakadó konfliktusok.

április, Franciaország – A párizsi Au péré Goriot étterem felszolgálói megunták, hogy a külföldi vendégek képtelenek kiejteni a francia ételek nevét, ezért az étlap végén egy többnyelvű felhívást tettek közzé. „Azoknak a külföldi vendégeknek, akik meg sem kísérelik franciául kimondani az ételneveket, 10 százalék kedvezményt adunk.”

május, Magyarország – Megjelent az élelmiszerboltokban az új csomagolású gyümölcslé, műanyag palackban árulják. Nevet még nem adtak a terméknek, a palackon nincs felirat, ezért a boltok kézzel írt táblákon hirdetik, a boltosok által kifundált neveken. Az egyik helyen Dibi-Dobi, a másikon a Hüsi-Dobi olvasható a táblán. Úgy tűnt, talán a Dobi lehet majd a közös nevező.

május, Japán – Tíz koporsót lopott el egy 44 éves férfi egy tokiói kórház alagsorából. Úgy tervezte, ha hetente legalább húsz koporsót elrabol a kórházakból, azzal rossz hírét keltheti és tönkreteheti azt a koporsógyártó céget, amely napokkal ezelőtt kirúgta. A férfinak nem jött be a számítása. Nem csak az volt a gond, hogy egy idő után nem tudta hová tenni a koporsókat, hanem még a rendőrség is letartóztatta.

május, India – A világ legmagasabb bankja Himachal Pradesh államban, 3600 méter magasságban működött. A hatalmas havazások és lavinák miatt az év nagy részében megközelíthetetlen volt, kilenc hónapon át zárva tartott. A három hónapos nyitva tartás alatt ajánlott volt legalább egy évre lekötni a bankban tartott pénzt.

június, Szovjetunió – Különleges villamos tűnt föl Leningrád utcáin. Ezen a villamoson nem utazhatott akárki, kizárólag fiatal új házasok vehették igénybe a közlekedési eszközt. A jármű számot sem kapott, helyette két összefont jegygyűrű jelezte a funkcióját, amely jelzés, egyesek szerint, kivált hasonlított a toalett 00 jelére.

június, Brazília – Betiltottak tíz rövidfilmet a Rio de Janeiro-i filmfesztiválon, mert a cenzorok szerint hamis kritikával éltek. Az egyik film az ország északkeleti részén lévő Bayeux várost vette górcső alá, mert a gyermekhalandóság ott volt a legnagyobb. Egy másik film a brazil focit kritizálta. A filmkészítők szerint a foci nem más, mint az egyéni problémák elől való menekülés egyik eszköze.

június, Ausztrália – Egy Melbourne-i terapeuta komolyzenével és akupunktúrával gyógyította az alkoholistákat. Händel Largója vagy Liszt Szerelmi álmok kompozícióját hallgatták, miközben gyenge elektromos áramot vezetett a beteg fülébe, majd ugyanebbe a pontba akupunktúrás tűt szúrt. Az így hallgatott zene földöntúli gyönyörűséggel ajándékozta meg az alkoholistát, az orvos pedig halk mesékben, az ital által tönkrement emberek tragédiáival sokkolta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top