+ Irodalom

Ők kapták az idei Móricz-ösztöndíjakat

A szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkák létrejöttét támogató ösztöndíj összege havonta 100 ezer forint egy éven keresztül.

Átadták a Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíjakat a pályázat idei győzteseinek hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Idén 45. alkalommal osztották ki az ösztöndíjat. 111 pályamű közül először 32, majd 21 jelöltből választották ki a 13 győztest.

A díjazottak nagy része szövegpublikáló szerző, legtöbbjük önálló kötettel is rendelkezik, van köztük irodalomtörténész egyetemi tanár is. A díj lehetőséget ad az ösztöndíjasoknak arra, hogy koncentráltabban figyeljenek a megírandó művükre.

A tehetséges fiatal szerzők támogatására létrejött ösztöndíjban az idén Dékány Dávid, Hermann Veronika, Horváth Előd Benjámin (Horváth Benji), Juhász Tibor, Lengyel Zoltán, Makai Máté, Nagy Márta Júlia, Pataki Viktor, Sepsi László, Szarka Károly, Tóth Tünde, Varga Zoltán és Závada Péter részesült.

A szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkák létrejöttét támogató ösztöndíj összege havonta 100 ezer forint egy éven keresztül.

A támogatást nyert pályamunkák között több verseskötet, regény és tanulmány, valamint elbeszélésfüzér és értekező próza is szerepel. Az ösztöndíjra olyan szerzők pályázhattak, akik 1981. január 1. után születtek, és már eddig is színvonalas médiumokban publikáltak. Az elbírálásnál előnyt jelentett, ha a pályázó rendelkezett már megjelent kötettel.

Az eseményen a díjak átadása előtt az előző évi ösztöndíjasok olvastak fel írásaikból.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top