+ Média

Közép-Európa országhatárokkal megosztott településeivel foglalkozik egy osztrák lap

Az országhatárral felosztott helységek Európa történelmének mementói és – változó mértékben – a megértés, a kulturális együttműködés és a megbékélés jó példái.

A Kulturführer Mitteleuropa (KFM) magazin idei száma Közép-Európa országhatárokkal megosztott településeiről

(= Info Europa 2/17, a bécsi Wiener Zeitung melléklete 2017. május 17-én)

Az országhatárokkal megosztott településekkel foglalkozik a bécsi Dunarégió és KözépEurópa Intézet (Institut für den Donauraum und Mitteleuropa, IDM) által évente kiadott Kulturführer Mitteleuropa (KFM) című közép-európai kulturális magazin idei, 2017-es száma. A magazin 25 000 példányban, a Wiener Zeitung mellékleteként jelent meg, további 4-5000 példány készült intézményi terjesztésre.

A köszöntőt az intézet elnöke, Erhard Busek (korábbi osztrák alkancellár) írta.

Előszavában Méhes Márton, a magazin szerkesztője elmondja, hogy a Kulturführer Mitteleuropa idei száma az országhatárokkal megosztott települések tükrében mutatja be az európai kultúra rejtett kincseit. Milyen az élet manapság ezeken a településeken? Összenő, ami összetartozik? Leküzdhető-e a múlt? Léteznek-e jövőbe mutató, közös projektek?

A bevezetőben Thomas Stadler (salzburgi képzőművész és tanár, a Körforgalom Művészi Kezdeményezés vezetője) az országhatárral felosztott városokról ír, a jelenleg futó Megosztott városok elnevezésű művészeti program tapasztalatai alapján. (geteilte-staedte.eu)

A Kulturführer Mitteleuropa (KFM) 2017 – a teljesség igénye nélkül – két interjún és öt városportrén keresztül ismerteti néhány megosztott település mai életét és a múlthoz fűződő viszonyát. A határon átnyúló projekteken, jó kezdeményezéseken és kulturális eseményeken kívül konkrét emberi sorsok és vélemények is kirajzolódnak.

Interjút olvashatnak a KFM 2017-ben:

Anita Lackenberger osztrák filmrendezővel, az Élet a vasfüggönynél című, Gmünd/České Velenice (Ausztria–Csehország) életéről szóló dokumentumfilm (2016) rendezőjével.

Zelei Miklós magyar íróval, a Kisszelmenc/Nagyszelmenc (Ukrajna–Szlovákia) magyarlakta ikerfalu történetét feldolgozó, A kettézárt falu című dokumentumregény (legújabb kiadás: 2017), és a Zoltán újratemetve című, az ikerfaluról szóló, Vidnyánszky Attila rendezésében jelenleg is műsoron lévő tragigroteszk színdarab szerzőjével.

Városportrék, bemutatott települések:

Görlitz/Zgorzelec (Németország–Lengyelország). Szerző: Dr. Matthias Krick, a „Görlitz-Zgorzelec Kulturális Város” kezdeményezés és egyesülés vezetője. Téma: Hogyan teremthető meg egy új, közös európai kultúrváros?

Cieszyn/Češky Ťesín (Lengyelország–Csehország). Szerző: Anna Flack, a polen-pl.eu portál újságírója. Téma: Cieszyn/Češky Ťesín, a sokvallású város, a Reformáció városa 2017-ben

Kostajnica/Hrvatska Kostajnica (Bosznia-Hercegovina–Horvátország). Szerző: Mirjana Lahovsky-Žličarić, Hrvatska Kostajnica Város Turisztikai Irodája. Téma: Egy nem is olyan rég szétválasztott város együttműködése a turizmusban és a fesztiválok terén

Gorizia/Nova Gorica (Olaszország–Szlovénia). Szerző: Gisela Hopfmüller–Franz Hlavac, Friaul-bloggerek, újságírók. Téma: Közös projektek – a fejekből lassan eltűnő határok

Nagylak/Nădlac (Magyarország–Románia). Szerző: Bakos András, a szegedi Délmagyarország újságírója. Téma: Gazdaság, kultúra, mindennapi élet és határátkelés

A KFM 2017 a fenti városokon túl megismerteti az olvasókat számos további megosztott város fontos közös intézményével, szervezetével és eseményével. Térképet közöl a régió megosztott településeiről és rövid áttekintést nyújt e városok és falvak történelmi hátteréről. QR linkeken keresztül szemléletes kiegészítő videó- és képanyagok is hozzáférhetőek. Végül a városokról szóló legfontosabb újkeletű német nyelvű irodalom listáját is tanulmányozhatjuk.

Az országhatárral felosztott helységek Európa történelmének mementói és – változó mértékben – a megértés, a kulturális együttműködés és a megbékélés jó példái. A kettévágott településeknek kulturális hidat kell építeniük határaik fölé, a békés boldog, közös jövő érdekében. A siker nemcsak rajtuk múlik… – írja Méhes Márton, a Kulturführer Mitteleuropa közép-európai kulturális magazin szerkesztője, Bécsben élő nemzetközi kulturális menedzser, a bécsi Collegium Hungaricum korábbi igazgatója, aki kulturális diplomácia-oktatással, dunai kulturális együttműködésekkel és az Európa Kulturális Fővárosa programmal foglalkozik.

A magazin megrendelhető:

Institut für den Donauraum und Mitteleuropa (IDM), A-1090 Wien, Hahngasse 6/1/24, Tel: +43 1 319 72 58, Email: idm@idm.at, Web: www.idm.at

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top