+ Történelem

Mária Terézia, aki koronája végső veszedelmében kéri a magyarok segedelmét

Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich 1717. május 13-án született Bécsben. Édesapja VI. Károly német-római császár (II. Károly néven cseh, III. Károly néven magyar király), édesanyja pedig Erzsébet Krisztina braunschweig-wolfenbütteli hercegnő, császárné volt.

Háromszáz évvel ezelőtt született Mária Terézia, korának legnagyobb uralkodója – adja tudtunkra az ujszo.com.

Napjainkban kedvelt téma a nők társadalmi helyzetének a taglalása, arról viszont kevés szó esik, hogy a legutóbbi fél évezredben négy olyan női uralkodót is számon tartunk, akik döntően befolyásolták a világpolitikát. Az első I. Erzsébet angol királynő volt, aki a félelmetes spanyol hajóhad legyőzésével évszázadokra biztosította országa számára a világuralmat. Nagy Katalin cárnő Oroszországot emelte világhatalommá. Az ő kortársa volt Mária Terézia, aki éppen háromszáz évvel ezelőtt, 1717. május 13-án született.
Mindenkitől elhagyatva, egyedül a magyarok hűségéhez és régóta ismert áldozatkészségéhez folyamodunk. Személyünk, gyermekeink, koronánk és a birodalom végső veszedelmében kérjük a rendek haladéktalan segítségét!
– mondta a királynő, s az 1707-ben, a Rákóczi szabadságharc idején még trónfosztó magyarok 1741-ben életük és vérük felajánlásával megmentették Mária Terézia birodalmát.
  • A további izgalmas történelmekért katt az ujszopontcom-ra!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top