+ Történelem

Dúsgazdaggá teszi a Nemzeti Múzeum a viking kincsek megtalálóját

Most hat hónapunk van, hogy előteremtsünk 1,98 millió fontot arra, hogy megszerezzük ezt a páratlan kincset a nemzetnek – meséli a múzeumigazgató.

Az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeumban fog otthonra találni minden idők egyik legnagyobb Nagy-Britanniában talált viking kincse, ám előbb a múzeumnak ki kell fizetnie mintegy kétmillió fontot (660 millió forint) a páratlanul gazdag lelet megtalálójának.

Az ezeréves leletre Dereck McLennan amatőr kincskereső bukkant a skóciai Galloway egyik templomának kertjében 2014 augusztusában. A több mint száz műtárgy egy része Karoling, másik része ír eredetű, számos közülük aranyból, ezüstből készült.

A Galloway-kincs néven ismertté vált lelet David Harvie, II. Erzsébet uralkodó skóciai képviselője szerint

az egyik legfontosabb lelet, amelyre eddig Skóciában bukkantak, nemzetközi jelentősége is páratlan, és átírja a skót történelem ezen periódusának értelmezését. A Galloway-kincsnek páratlan a nemzetközi jelentősége. Most hat hónapunk van, hogy előteremtsünk 1,98 millió fontot arra, hogy megszerezzük ezt a páratlan kincset a nemzetnek, és biztosítsuk, hogy a jövő nemzedéke mind itthon, mind külföldön gyönyörködhessen benne

– idézte Gordon Rintoult, a múzeum igazgatóját, a BBC News honlapja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top