+ Irodalom

Miért mennek a rendőrök az egyetemre?

Mikor a rendőr felvette a szolgálatot, megkérdezte a társát, hová mennek ma. Az egyetemre, pajtás, az egyetemre. Az egyetemre, csodálkozott a másik, minek megyünk mi az egyetemre? Felvételi van…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1973.

január, Hollandia – Mától ilyen cigarettát szívok, mondta a srác a barátnőjének, és előhúzta a dobozt a dzsekije zsebéből. A fekete dobozon halálfej vigyorgott, a fogai között egy szál vörös rózsát tartott. Hú, de szép, mondta a lány, de mit jelent ez? Azt, válaszolt a fiú, hogy ha ezt szívod, biztos, hogy meg fogsz halni, és én mégis inkább ezt választom. A lány odahajolt a fiúhoz, nagy vagy, ezért szeretlek, mondta, és úgy vigyorgott rá, mint a halálfej.

január, Olaszország – Aznap idegesen dolgoztak a velencei dokkmunkások, villogott a szemük és nem szóltak egymáshoz. A légszennyezés miatt aznap dolgoztak először gázálarcban. Az egyik férfi hirtelen letépte a maszkot és földhöz vágta. A fene, aki megeszi ezt a rohadt légszennyezést, gázálarcban még dohányozni sem lehet.

január, Japán – Mikor a rendőr felvette a szolgálatot, megkérdezte a társát, hová mennek ma. Az egyetemre, pajtás, az egyetemre. Az egyetemre, csodálkozott a másik, minek megyünk mi az egyetemre? Felvételi van. De én nem akarok felvételizni. Nem is te fogsz. A gyerekek miatt megyünk. A diákönkormányzat posztjaiért olyan verekedések vannak, hogy el sem hiszed. Fiatalok, mondta a másik, hadd szórakozzanak.

február, Lengyelország – Önkiszolgáló postahivatal nyílt Varsóban. Az emberek maguk intézhették a városi és az interurbán telefonokat az automatikusan kapcsoló készülékek segítségével, illetve automatákból vásárolhattak képeslapot, levelezőlapot, sőt még a bélyeget is maguk nyalhatták rá a borítékra.

február, Chile – Megérkezett az első faszállítmány az Atacama sivatag rézbányáiba. A kietlen vidéken egyetlen növény sem marad meg, viszont ilyen környezetben több mint lehangoló dolgozni. Az elültetett fákat vasráccsal és dróthálóval vették körül, hogy az állatok ne férhessenek hozzá. Mindegyik fának egyéni gondozója és öntözője volt. Úgy voltak vele, a fák dédelgetése előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.

február, Kuba – A kubai kormány visszaszolgáltatta Mexikónak azt a 320 ezer dollár váltságdíjat, és azokat a kézifegyvereket, amelyeket öt gépeltérítő zsarolt ki tavaly a mexikói légitársaságtól. A gépeltérítőket nem adták ki, akciójukat politikai jellegűnek ítélték, mert a politikához elsősorban pénzre és fegyverre van szükség.

március, USA – Először került női parancsnok az amerikai hadsereg egyik férfi alakulatának élére, egy százados személyében. A beosztottak vörös szőnyeggel és hatalmas tortával fogadták a 32 éves, volt tanárnőt. Az ünneplés ellenére csak rövid ideig állt a munka a vezetése alatt álló egységben, a tábori postahivatalban.

március, Szovjetunió – Hatalmas jégtáblák sodródtak az erős szélben az Iturup sziget felé. A jégtáblák a parthoz szorították a közöttük levegőért fölugró delfineket. Mikor a kurili halászati vállalat őre megpillantotta a menekülő delfineket, riasztotta a halászokat, akiknek nem kis erőfeszítésükbe telt, míg jégmentes helyre szállították a riadt emlősöket.

március, Kolumbia – Ötmillió pesot követelt telefonon egy háromtagú zsarolóbanda a kolumbiai Avianca légitársaságtól annak fejében, hogy elárulják, melyik járaton rejtették el a pokolgépet. A titkosszolgálat belement az alkuba, és egy Bogotából Baranquillába, a fedélzetén 65 utassal érkező gép csomagterében valóban megtalálta a fel nem robbant pokolgépet. Ekkor jöhetett volna az ötmillió peso átadása, de a rendőrségnek csak egy-egy bilincsre futotta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top