+ Természet

Kétszer annyit emelkedik a tengerszint, mint eddig hittük

A német közlekedési minisztérium számára készült belső jelentés szerint az ENSZ klímatanácsának eddigi előrejelzései túl optimisták voltak.

Az eddig jósolthoz képest jóval nagyobb mértékben növekedhet az évszázad végéig a tengerek vízszintje.
A német közlekedési minisztérium számára készült belső jelentés szerint a tengeri hajózással és hidrográfiával foglalkozó hatóság (BSH) attól tart, hogy az ENSZ klímatanácsának eddigi előrejelzései túl optimisták voltak.
 A hatóságok aktuális klímatanulmányokat értékelve jutottak erre a megállapításra. A BSH arra figyelmezteti a közlekedési minisztériumot,
nem zárható ki, hogy az évszázad végéig egy méternél jóval nagyobb mértékben, akár 1,7 méterrel is megnövekedhet a tengerek vízszintje.
A partvédelem érdekében ezért az eddigi intézkedéseket módosítani kell, emellett újakat kell elrendelni. Ha az északi- és déli-sarkvidék jégtáblái leomlanak, akkor még nagyobb tengerszint-emelkedés is elképzelhető – közölte a BSH.
Az országok azonban még mindig az ENSZ klímajelentése alapján tervezik intézkedéseiket. A legfrissebb, 2013-ból származó ilyen jelentés szerint a legpesszimistább esetben 52–98 centiméterrel növekedhet a tengerszint 2100-ig.
A BSH szerint a figyelmeztetés ellenére sincs szükség azonnali cselekvésre. Abból indulnak ki a hatóságok, hogy
a partok, parti építmények és a part menti települések védelmére tett mai intézkedések legalább 2050-ig megfelelő oltalmat jelentenek az áradásokkal szemben.
Mindamellett az alacsonyabban fekvő partvidéki területek sérülékenysége a tengerszint emelkedésével együtt növekszik.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top