+ Képzőművészet

Íme az Aero Sapiens, aki a Föld portréját festi

Baranyai Levente több mint két évtizede festi elkötelezetten a Föld portréját. A mintegy százhatvan darab festményéből összeálló kivételes festészeti életműve egy sajátos, a művész által kifejlesztett archeológián alapul – írja Kurdy Fehér János.

„Baranyai Levente több mint két évtizede festi elkötelezetten a Föld portréját. A mintegy százhatvan darab festményéből összeálló kivételes festészeti életműve egy sajátos, a művész által kifejlesztett archeológián alapul. Olyan tereket, tájakat, létesítményeket láthatunk vásznain, amelyek lentről, azaz a földi felszínről nem érzékelhetők, vagy a jelenben már nem láthatók, mert rég elpusztultak már, vagy soha nem is léteztek, vagy lerombolásuk előtti utolsó pillanatban vagyunk. Baranyai archeológiai kutatóárka úgy „utaztatja” nézőit, hogy a teret és az időt, az ismertet és a kikövetkeztethetőt túrja fel festőkésével.”

Kurdy Fehér János

„Baranyai Levente nem egyszerűen a magasból, hanem az égbolt teréből látja és mutatja meg a Föld felszínét.
Festményeit a történelmi elkötelezettség és az emberi szenvedély hatja át.”

Lazlo Lugosi

„Az elmúlás metaforájaként hevernek az arizónai repülőgéptemetőben a merülő repülők. Itt nyugszanak az arany homokba bújó acélkék gépmadarak, melyeken tér és idő metamorfózisa zajlik. Idővel a bálnatestű Jumbók szárnyaszegett albatroszként süllyednek az elmúlás sivatagába, és rozsdamarta alakjukat a feledés kvarckristály szemcséi fedik be finoman az örökkévalóságnak…”

Baranyai Levente 

A fenti idézetek az AERO SAPIENS című könyvből valók, amely Baranyai Levente 2006 utáni munkáiba nyújt betekintést. A kötet a festő négy sorozatát tallózza: Hústájak, Indusztriális majális, Merülő repülők, Nemzeti Land Art. A bevezetőt írta Kurdy Fehér János, a reprodukciókat készítette és a kötet szerkesztette Lazlo Lugosi. Az angolul és magyarul is olvasható könyv a  Pauker Collection sorozatban jelenik meg 2017 május közepén.

Baranyai Levente AERO SAPIENS című kiállítása megtekinthető az A38 hajón 2017. 05. 16-26. között. Megnyitó  2017. 05.16. (kedd) 18 h

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top