+ Képzőművészet

Elhunyt a kékfestés mestere, Sárdi János

Sárdi János 1920-ban született Mohácson; apja órásmester volt. 1946-ban mestervizsgát tett Pécsen. 1947-ben nyitotta meg műhelyét a baranyai Nagynyárádon.

Elhunyt Sárdi János nagynyárádi kékfestő, a Népművészet Mestere: az alkotót életének kilencvenhatodik évében vasárnap érte a halál – közölte a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ a honlapján.

Sárdi János 1920-ban született Mohácson; apja órásmester volt. 1946-ban mestervizsgát tett Pécsen. 1947-ben nyitotta meg műhelyét a baranyai Nagynyárádon. Több rangos tárlat után – 1983-ban – önálló kiállítása volt Pápán.

1981-ben megkapta a Kiváló Munkáért Arany Fokozatú elismerést és a Népi Iparművész címet, kékfestő mesterségéért 1988-ban a Népművészet Mestere elismerést, 1994-ben a Művészeti Díjat, 2015-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést.

A zentrum.hu azt is felidézte, hogy Sárdi János munkássága alapozta meg a Nagynyárádon évente megrendezett Országos Kékfestő Fesztivált is. Halála az egész magyarországi németségnek nagy veszteség – írták.

A baranyai település önkormányzata korábban arról tájékoztatott, hogy Magyarországon már kevesebb mint fél tucatnyian gyakorolják az ősi német kékfestő mesterséget. Amíg a halvány búzavirágkék, indigókék anyagokból régen elsősorban a sváb lakosság hétköznapi ruháit varrták, ma inkább terítő, párnahuzat és függöny készül belőlük.

A kékfestő textíliák ma is keresettek, a késztermékek nagy részét vendéglátóhelyek tulajdonosai vagy olyan magánszemélyek vásárolják fel, akik ezzel szeretnék díszíteni üzletüket, otthonukat, de egyre többen vannak, akik újra ruhákat varratnak belőle.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top