+ Irodalom

Nemzetközi elismeréseket kapott Gárdos Péter Hajnali láz című könyve

Gárdos Péter

Az élmezőnyben Gárdos Péter műve olyan alkotásokkal versengett mint Milan Kundera regénye, A jelentéktelenség ünnepe, Ian McEwan A gyermektörvény című új műve.

Gárdos Péter Hajnali láz című kötete nyerte el a 8. Prix d’Europe díjat. Az elismerést francia, angol és német könyvtárak és médiatékák vezetőiből álló zsűri szavazatai alapján ítélik oda. Idén a második körbe jutott hat könyv közül a Hajnali láz kapta a szavazatok több mint felét.

Az élmezőnyben Gárdos Péter műve olyan alkotásokkal versengett mint Milan Kundera regénye, A jelentéktelenség ünnepe, Ian McEwan A gyermektörvény című új műve, vagy Paolo Giordano, A prímszámok magánya szerzőjének új könyve, az Ezüst és fekete. A díjat a szerző ősszel veszi át Franciaországban.

Gárdos Péter lesz a European Writer’s Tour őszi vendége a londoni British Library-ben. Az eseményt minden évben az EUNIC (European Union National Institutes for Culture) szervezi, partnerei a The Royal Society of Literature és az Európai Bizottság. Az EUNIC, az Európai Unió és néhány társult állam kulturális intézeteinek ernyőszervezete, azzal a céllal hozta létre a rendezvénysorozatot, hogy írók segítségével olyan nézőpontokat mutasson be, melyek segítik megismerni identitásunkat, történelmünket, sokszínűségünket egy változó Európában. A Hajnali láz angol kiadásának bemutatója a londoni Magyar Kulturális Intézetben volt 2016 tavaszán, akkor a The Guardian másfél oldalon méltatta a könyv lenyűgöző világát.

Gárdos Péter mellett 2017-ben többek között Jane Teller és A. L. Kennedy kapta meg a rangos felkérést.

A Hajnali láz 2015 őszén jelent meg a Libri Könyvkiadó gondozásában. A Publishers Weekly és a Booktrade a ’15-ös Londoni Könyvvásár legfontosabb könyvének tartotta, a világ vezető kiadói versengtek érte. Azóta a kiadó közel 40 országba adta el a kötet fordítási jogát. Az elmúlt másfél évben megjelent szinte valamennyi európai országban, de már Tajvanon, Brazíliában, Kínában és Oroszországban is saját nyelven olvashatják a kötetet.

Édesapja halálát követően kapta meg szülei svédországi levelezését Gárdos Péter filmrendező. A levélköteg közel 60 éven át várta, hogy a szekrény mélyéről előkerülve megmutassa, mit jelent az újrakezdés, a kitartás, az élni akarás és a határtalan szerelem.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top