+ Irodalom

12 évig pereskedett a katonatiszt, hogy nővé nyilvánítsák

Egy olasz katonatisztnek 12 évnyi kitartó és kemény harc után sikerült elérnie, hogy a bíróság nővé nyilvánítsa. Nevét Gulianoról Gulianara változtatta…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1971.

január, Brazília – Sehogyan sem tudták eldönteni a halászok és a parasztok, hogy kinek van joga halászni a Januaca tóban. A halászok azt mondták, nekik van joguk, nyilván ezért is halászok. A parasztok viszont a földjükön lévőnek mondták a tavat. Hogy kiderítsék az igazságot, összeverekedtek. Az egyik halász kisebb sérüléssel a karján zuhant a tóba. De elég volt a sebből szivárgó kevéske vér is, hogy a piranják a többiek szeme láttára falják fel elevenen. Na, ki akarja még a tavat?

január, Anglia – Két vakmerő fiatalember elhatározta, hogy csónakban evezve szelik át az Atlanti-óceánt. Southamptonból indultak a 12 ezer kilométeres útra. Egyik ismerősük utánuk kiáltott a partról, hogy elfelejtették magukkal vinni a mentőcsomagot. Nem számít, kiáltott vissza az egyik evezős, a lényeg, hogy nálunk van a szerencsét hozó fekete porcelánmacska.

január, Olaszország – Egy olasz katonatisztnek 12 évnyi kitartó és kemény harc után sikerült elérnie, hogy a bíróság nővé nyilvánítsa. Nevét Gulianoról Gulianara változtatta, s a bírósági döntés után azonnal nekilátott, hogy elhagyva a katonatiszti pályát, valamivel nőiesebb munkát találjon.

február, NSZK – Ellopták a nyugat-berlini flotta Steglitz nevű hajóját. A tolvajok nem voltak valami nagy hajósok, hamarosan zátonyra futottak. A flotta parancsnoka azon gondolkodott, hogy kivonja a forgalomból a Steglitzet, mert valamiért vonzotta az őrülteket. Ez volt a harmadik alakalom, hogy ellopták.

február, USA – A bronxi rendőrőrsön ujjlenyomatot vett a rendőr a gyanúsítottól. A gyanúsított viszont nem adta, ellenben kirántotta a rendőr pisztolyát, és ott nyomban agyonlőtte. A lövés nagyot dördült a zárt helyiségben. A rendőr társa mindjárt gondolta, ekkora zajjal csak nem jár az ujjlenyomatvétel. Előrántotta a pisztolyát, és a gyanúsítottból gyilkossá avanzsált férfit egyetlen szó nélkül lepuffantotta.

február, Tanzánia – Az ország lakóinak 80-85 százaléka még mindig analfabéta volt. A lapok sokat írtak a problémáról, de sajnos az analfabéták nem tudták elolvasni. Az újságoknak azért is volt fontos a téma, mert ilyen arányú analfabétizmus mellett nem nagyon volt kinek eladni a lapot.

március, Franciaország – Kísérletet végeztek Nizza közelében, az Oliver nevű barlangban. Azt vizsgálták, hogyan viselkedik az ember, ha nem látja a nap járását, és nem tudja, mikor van éjjel, és mikor van nappal. A kísérleti alanyok biológiai órája teljesen más rendszerességre állt át, miután 36 órát dolgoztak,12 óra pihenésre volt szükségük.

március, Új Zéland – Az ország déli partjainál csónakázott egy tizenhat éves fiú, mikor rátámadt egy tizenhat láb hosszú cápa. A vadállat kettétörte a csónakot, és megsebesítette a fiú lábát, aki megfogadta, soha többé nem fog csónakba ülni, mert ha tizenhat évesen tizenhat láb hosszú cápa támadta meg, mi lesz később, hány láb hosszúságú cápa támad rá huszonöt vagy ötven éves korában.

március, NSZK – Négy év után sikerült elvontatni az Elba torkolatában zátonyra futott Emmanuell M. nevű görög hajót. A négy év bőven elég volt ahhoz, hogy minden mozdíthatót elvigyenek róla. Tulajdonképpen az a csoda, hogy magát a hajót nem vitték el.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Béla szerint:

    első történet : első mondat : „….kinek van joga halászni a a Januaca tóban..” utolsó mondat: „…na ki akarja még a folyót?” … hát itt valami sántít, akkor folyó vagy tó?

    • Podmaniczky Szilárd szerint:

      Köszönöm, Béla, teljesen igaz a meglátás, a végére folyóvá alakult a tó, de visszafordítottuk önmagába.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top