+ Életmód

Hét csodát keresnek, és szabad segíteni

Minden, ami a román országimázsból kimaradt! Lehet hegy, vár, pecsenye, de országgyűlés is.

Erdély hét csodájának kiválasztására indított internetes szavazást a Transindex.ro erdélyi hírportál és a goTransylvania telefonos alkalmazás fejlesztője. A kezdeményezés által szeretnék széles körben felhívni a figyelmet az erdélyi tájakra, szokásokra, művészetre, a történelemre és az épített örökségre.

A szervezők felkérésére erdélyi szakértők, szakmai szervezetek és közéleti személyiségek ajánlottak erdélyi csodákat. Az ajánlatok alapján állt össze egy 34-es lista, melyet a kezdeményezés honlapján, illetve telefonkészülékeken a goTransylvania útikalauz-alkalmazás keretében lehet böngészni.

Az ajánlott erdélyi nevezetességek között

  • természeti látnivalók (például a Gyilkos-tó és a Békás-szoros, a torockói Székelykő, a székelyföldi Egyes-kő, a Szent Anna-tó és a Tordai-hasadék)
  • az épített örökség remekművei (köztük a kolozsvári Bánffy-palota, a székelyderzsi erődtemplom és Vajdahunyad vára),
  • az élővilág ritkaságai (például a mocsári kockásliliom és a békászó sas),
  • ételkülönlegességek (így a szilágysági pálinka és a tordai pecsenye), vagy
  • fontos történelmi események – mint amilyen például a vallásszabadságot a világon elsőként meghirdető 1568-as tordai országgyűlés – is szerepelnek.

A kezdeményezők nem a versenyre hegyezik ki a szavazást, az a lényeg, hogy érdek nélkül bemutassák az erdélyi értékeket. Azokat a szépségeit a régiónak, minőségi felületen, amelyek a román országimázsban nem kapnak helyet.

A regisztrált szavazók május 28-ig voksolhatnak.

A romániai Erdély csodái

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top