+ Életmód

Közel százezer gyereknek segített – hivatalosan is jó ember lett

Teszik a dolgukat önzetlenül, a szívükre hallgatva, észre sem véve, mennyi ember javát szolgálják – évente egyszer megkapja közülük valaki a Jó Ember Díjat. Ismerjétek meg az idei díjazottat!

Az elmúlt tizenhét évben közel százezer, kórházban fekvő gyereknek nyújtott segítséget a nevetésterápia módszerével Balogh László bohócdoktor, vagy, ahogy egy ország ismeri, Dr. Lala. Április 29-én tizenkettedik alkalommal adta át a Káplár László Jó Ember Díjat a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a pécsváradi várban. Idén a legendás bohócdoktor kapta meg a simogató kezet mintázó elismerést: ismerjük meg közelebbről dr. Lalát!

Balogh László 1954-ben született, okleveles artista- és előadóművész, tanulmányait az Állami Artistaképző Intézetben végezte. Ausztriai és svájci cirkuszfesztiválokon szerepelt, tagja volt a világhírű svájci Circus Monty társulatnak is. 1982-től hét éven át az Magyar Televízió és a Duna TV Cigánykerék, Szórakaténusz és Bohóccipő című műsorainak állandó szereplője volt.

2000-ben az ő kezdeményezésére jött létre A Magyar Bohócok A Betegekért Alapítvány, melynek művészeti vezetője, majd kuratóriumi elnöke is lett.

Dr. Lala és az alapítvány munkájáról 2014-ben Halász Glória rendező készített többszörös díjnyertes dokumentumfilmet Dr. Lala címmel.

A bohócdoktori feladatokat 2017-től négy kórházban látja el: a Heim Pál Gyermekkórházban, a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, a Székesfehérvári Szent György kórházban és az Orosházi kórházban, valamint heti rendszerességgel látogatja az orosházi Vadvirág Esély Klubbot, ami értelmileg akadályozott személyek napközbeni ellátásával foglalkozik.

„Hetente körülbelül 200 gyereket látogatunk meg. Egy nap átlagosan 3,5-4 órán keresztül járjuk a különböző osztályokat: sebészetet, belgyógyászatot, gasztroenterológiát, neurológiát, fülészetet, toxikológiát és onkológiát. Kb. 3-4 percet vagyunk egy betegnél, de ha a helyzet úgy kívánja (főleg a daganatos gyermekeknél) akkor több tíz percig is bent vagyunk a kórteremben.”- mondta Balogh László, aki azt is elmagyarázta, mi a bohócság lényege.

Nem hagyhatok úgy ott egy gyereket, hogy sírjon, annak nincs értelme, akkor minek mentem be? Sír nélkülem is. Előfordul, hogy közben valami olyat csinál a bohócdoktor, ami nem tetszik a gyereknek, de a bohóc nem adja föl, és visszajön. Mert a bohócságnak ez a lényege: mindig elbukik, de utána mindig föláll. És tovább viszi az ügyet, amíg nem győz. Különben nincsen értelme.

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró, volt MTI-s emlékére, az általa képviselt értékrend megőrzésére jött létre 2005-ben a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve létrehozta a Jó Ember díjat, melyet évente egyszer ad ki.

A díjat a kuratórium olyan személyeknek ítéli oda, akik egyszerűen csak teszik a dolgukat önzetlenül, és észre sem veszik, hogy milyen sok ember javát szolgálják a széleskörűen értelmezett kultúra területén.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top