+ Ajánló

Kinyitják a legendás Fekete Lyukat

Aki járt a pokol tornácának is becézett szórakozóhelyre, ahonnan számos underground zenekar indult, hamarosan újra benézhet a Lyukba – kultúrprogram!

Ígérjük, hogy jól fogunk viselkedni, semmi szipu, merci, pia, satöbbi. Különben is, már benőtt a fejünk lágya, a taraj lekopott.” – olvastuk egy ígéretes facebook esemény kommentjei között: május 5-én ugyanis két órára – 17.30 és 19.30 között – kinyitják a Fekete Lyukat, és várják az egykori törzsvendégeket.

A budapesti Fekete Lyuk (Yuk, III/III-as klub) a korábbi Ganz-Mávag Vörösmarty művelődési házának pincéjében nyílt meg 1988-ban, a 8. kerületi Golgota utcában. Egykor a „pokol tornácának” is becézték, de legendás szórakozóhely a magyar alternatív és független zenei élet hazai – sokak szerint kelet-európai – központja volt. Még a kilencvenes évek első felében is a város vezető klubjai közé tartozott, és névváltoztatásokkal egészen az évtized végéig üzemelt, nem egy underground zenekar „nőtt ki” a Lyukból. A helyen egyébként divatbemutatóknak, betiltott filmeket játszó filmklubnak, kiállításoknak, színházi előadásoknak is helyet adott.

Mára persze eltűntek a csupasz, falfirkákkal teli betonfalak, és ahogy a látogatás szervezője írta, ajtók is kerültek olyan helyekre, ahol korábban nem voltak. Ma ugyanis egy egyházi nyugdíjasklub működik ott – mondhatnánk, hogy pogózzanak a punkok, de talán inkább mégse.

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Az ingatlan jelenleg a Biblia szól Egyház tulajdona. Nyugdíjas klub üzemel benne. Tele van az ő berendezési tárgyaikkal. Érthető, hogy elvárják a szabályok betartását. Olyan ez, mintha mondjuk lett volna egy ingatlanom. Majd eladtam volna. Aztán előkerülnék mondjuk jó 30 év múlva és megkérném az új tulajdonost, hogy megnézném a lakásom. Ja és mellesleg hoznék még néhány száz havert, akik megfordultak valaha a lakásban.” – magyarázta az esemény facebook oldalán az egyik szervező, Halzer Dorottya. 

Egyébként 15 ezer forintos bérleti díjat kérnek a kétórás látogatásért, amelyet az egykori klubvezető, Nagy Gyula áll. Odabent tilos dohányozni, szeszesitalt és kábítószert fogyasztani pedig sem bent, sem a helyiség előtt az utcán nem lehet – azt nem tiltják, hogy előtte italozzon a látogató.

Pogó se lesz, a falakat is átfestették – de azért nagy élmény lehet annak, aki ott pogózta, dohányozta és itta végig a kamaszkorát, vagy ezek nélkül járt le bulizni, zenét hallgatni. A Zeg Zugban aznap Lyuk Emlékestet tartanak koncertekkel, úgyhogy tovább lehet nosztalgiázni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top