+ Média

Blokkolják a tudás szabadságát: tilos a wikipédia Törökországban

Kora reggel óta blokkolják Törökországban a wikipédia oldalait. A kormány bírálói szerint ez is egy lépés, amely közelebb visz hozzá, hogy megszüntessék a szabad véleménynyilvánítást az interneten.

„A felhasználók szombat reggel 8 órakor tapasztalták, hogy megszakadt a Wikipédia oldalainak elérhetősége, bármely nyelven is próbálkozzanak” – tette közzé honlapján a weboldalak törökországi elérhetőségét figyelő Turkey Blokcs.

A CNNTurk hírtévé szerint a felhasználók egy részének gépén az az üzenet jelent meg, hogy a wikipedia.org weblapra vonatkozó adminisztrációs intézkedést „technikai elemzések és jogi megfontolások alapján” hozta meg a török Informatikai és Kommunikáció-technológiai Hatóság.

A joggal nem nagyon vacakoltak: a Turkey Blocks hozzátette, hogy bírósági döntés várhatóan utólag, néhány napon belül születik meg a lépésről.

Bírálói szerint az ankarai kormány már egy ideje igyekszik felszámolni a világhálón a szabad véleménynyilvánítást, és ez a lépés is egy újabb intézkedés a szent cél érdekében. A Török hírek magyarul blog úgy tudja, arra hivatkoztak, hogy

a hatóság a vizsgálatok során azt tapasztalta: a Wikipédia némely tartalma, oldala a terrorizmust támogatja.

Törökországban a tavaly júliusi puccskísérlet óta rendkívüli állapot van érvényben, és az elnöki jogkörök széles körű kibővítéséről szóló április 16-i népszavazást is ennek korlátozó intézkedései közepette tartották meg. Az Index azt írja, A Wikipedia a feltételezések szerint azért kerülhetett célkeresztbe, mert Recep Tayyip Erdoğan Wikipedia oldalán jelenleg is az olvasható, hogy a közelmúltban rendezett népszavazás a demokrácia bukását és egy diktátor születését hozhatja el Törökországban.

A referendum után két nappal az ankarai kormány újabb három hónapra, július 19-ig meghosszabbította a rendkívüli állapotot. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet – nem meglepő módon – erőteljesen bírálta a lépést.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top