+ Film

Trump miatt nem vehette át a díját egy filmrendező a Tribecán

Taroltak a női rendezők a 16. Tribeca Filmfesztiválon a játékfilmes fronton. Egy férfi rövidfilmes díjazott ellenben be sem léphetett az országba.

Jane Rosenthal, a Tribeca Filmfesztivál társalapítója a csütörtök esti New York-i díjátadón örömmel jelentette be, hogy mind az öt játékfilmes díjat női rendezők filmjeinek ítélték oda a különböző kategóriákban.

A legjobb játékfilm elismerését a rendezőként debütáló Rachel Israel autista párról szóló, Keep the Change című románca kapta. Rachel Israel a legjobb narratív játékfilmnek járó trófeát vihette haza, és elnyerte a legjobb rendező díját is ebben a mezőnyben.

A legjobb dokumentumfilm díját a Bobbi Jene Smith amerikai táncosról szóló Bobbi Jene című produkció rendezője, Elvira Lind vehette át.

A legjobb külföldi játékfilm kategóriában Elina Psykou Son of Sofia című görög drámája győzött.

A dokumentumfilm-rendezők közül az amerikai-indiai A Suitable Girl című filmet készítő Sarita Khurana és Smriti Mundhra kapta meg a fesztivál díját.

A Tribeca kifejezetten női filmes alkotóknak szánt Nora Ephron-díját Petra Volpe, a The Divine Order forgatókönyvíró-rendezője nyerte el.

Az animációs rövidfilmek közül a norvég Kristin Ulseth Odd is an Egg című alkotását találta a legjobbnak a zsűri.

A rövidfilmes mezőnyből az iráni Kaveh Mazaheri Retouch című alkotását díjazták, aki viszont nem nő, hanem férfi, és nem is vehette át az elismerést. Azzal szembesült, hogy nemkívánatos az Egyesült Államokban.

A rendező videoüzenetben mondott köszönetet, amelyben azt is elmondta, hogy Donald Trump elnök új bevándorlási rendelete miatt nem vehetett részt a díjátadón. Sem ő, sem stábja nem kapott vízumot, hogy New Yorkba utazhassanak a filmfesztiválra.

A vasárnap záruló filmmustrán 97 egész estés filmet, 57 rövidfilmet és harminc kísérleti filmet tűztek műsorra 41 országból.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top