+ Építészet

Leváltották Orbán volt szövegíróját az NKA alelnöki posztjáról

Leváltotta Balog Zoltán a Nemeti Kulturális Alap alelnökét, bizalomvesztésre hivatkozva. Vajon mi oka lehetett elküldeni Orbán volt szövegíróját és tanácsadóját?

„Az a helyes, kellő szerénységgel megalkotott értékelés, ha nem én minősítem a saját munkámat, hanem a hír hallatán hozzám érkező reakciók alapján szűrjük le a tanulságot. Ezekből a reakciókból pedig az derül ki, hogy elégedettek voltak a munkámmal, fontosnak tartották ezt az időszakot, és egybehangzó vélemények szerint érdemben mozdult előre a zenei szakma. Ha ehhez valóban hozzájárulhattam, az éppen elég számomra.” – mondta Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap volt alelnöke az Index interjújában, amely azután készült, miután Balog Zoltán leváltotta az alelnöki posztról.

A Magyar Nemzet már április 12-én arról írt, hogy a lap információi szerint leválthatják Doncsevet. Lehetséges okként hivatkoztak a Cseh Tamás programmal kapcsolatos kifogásokra, valamint arra is, hogy túl sok „liberális zenekar” kapott támogatást, és azt is megemlítették, hogy megromolhatott a viszony az alelnök és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter között.  Doncsev András akkor azt mondta a lapnak:

„Természetesen, mint ebben az országban bárki, én is leváltható vagyok. Ha a Cseh Tamás Programmal kapcsolatban bármilyen probléma felmerülhet, az legfeljebb annyi, hogy túl jól működik. (…) A közpénzből a könnyűzene felvirágoztatására költött támogatások nem magánzsebekbe, hanem a megfelelő zenekarokhoz kerülnek.”

A liberális zenekaros felvetésről pedig azt nyilatkozta, hogy nem tudja értelmezni a kifejezést.

Az interjú alapján nem ördögtől való, ha az NKA átalakítása körül keressük az okot. Doncsev András ugyanis jelezte Balog Zoltánnak, hogy az igazgatóság beolvadásával kapcsolatban gondok vannak, nem kapnak tájékoztatást, ezért az emberek bizonytalanok és felmondanak. Végül a volt alelnök hívta össze az igazgatóság munkatársait, hogy megpróbálja őket megnyugtatni. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz került NKA igazgatóságának élére március elején került új főigazgató, akivel minden fontosabb tervet megbeszéltek – majd jött a bejelentés, hogy bizalomvesztés miatt leváltották.

„Csak arra tudok gondolni, hogy valószínűleg személyes probléma állhatott a háttérben, hiszen minden személyes.” – véli Orbán Viktor egykori szövegírója és tanácsadója, jazz-zongorista és újságíró, aki 2014 óta töltötte be az alelnöki posztot az NKA-nál.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top