+ Ajánló

Miként lesz egy finn sikerkönyvnek magyar aktualitása? – interjú Jussi Valtonen íróval

Milyen aktualitása lehet egy Finnországban és Amerikában játszódó disztópiának a forrongó magyar valóságban? A NEM TUDJÁK, MIT CSELEKSZENEK című regény szerzőjét erről is faggattuk a Könyvfesztiválon.

Csányi Vilmos Jussi Valtonen Nem tudják, mit cselekszenek című regényéről:

– Én éppen költöztem, amikor megkaptam a felkérést a kiadótól, és bizakodtam, hogy egy kis vékony könyv lesz, amit majd két nap alatt könnyedén elolvashatok. Amikor megkaptam, és láttam, hogy ötszáz oldal: „Te jó isten, hát, ha ezt harminc oldalanként olvasom, akkor több mint két hét lesz, mire a végére érek.”

Őszintén be kell vallanom, hogy négy nap alatt elolvastam, mert ha az ember elkezdi, akkor nem lehet letenni. Olyan izgalmas, a történetnek olyan fordulatai vannak, hogy hiába van előírva, hogy most csak harminc oldalt olvasok, még azt a negyvenet-ötvenet is hozzáolvasom. Mint regény nagyon megfogott.

[…]Az én számomra ez a regény nem a jövőről, hanem a jelenről szól, arról a jelenről, ami „kicsit” kaotikus. A múlt világait mindig a kultúrák szabályai határozták meg: aki egy kultúrában élt, annak megvoltak a kapaszkodói a különböző élethelyzetekre. A mai világban ez a dolog megszűnt. Van nyolcmilliárd ember, és van ötmilliárd mobiltelefon. Mindenki, aki szükségét érzi, a Facebookon, a Twitteren, vagy más felületen azonnal közzé teszi amit gondol. Ez egy rendkívül komplex és átláthatatlan helyzetet hoz létre. Ebből a könyvből az olvasó megérti, hogy ez hogyan zajlik. Kiszámíthatatlanná lett az élet, olyan fordulatok vannak, amelyek a szereplők karakteréből vagy szociális helyzetéből nem következnének…

***

[Az interjú elkészítéséhez nyújtott segítségért
köszönet illeti Patat Bencét, a kötet fordítóját.]

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top