+ Életmód

Európa kulturális fővárosa lehet egy magyar város, amelynek patakjába mártír fulladt

Mit adtak nekünk a rómaiak? – teszik fel a kérdést a Brian élete című Monty Python-filmben. Európa egyik 2023-as fővárosa lehet a magyar település, ahol megkaphatjuk a választ.

2023-ban ismét szeretett országunk adja majd Európa kulturális fővárosát Nagy-Britanniával karöltve, február óta lehet pályázni a címre, amelyért Szombathely is indul. A közgyűlésen, amelyen a döntés megszületett, az is kiderült, hogy négy pillérre építik a pályázatot.

  • Az első a város kétezer éves múltja, amelynek része az ókori Savaria, az ókeresztény hagyományok; Szent Mártonnak, a város szülöttének kultusza; az Iseum; a Romkert; Szent Quirinus legendája; a kézzel fogható középkor; a barokk újjászületés; a püspöki székhellyé válás majd az újkori ipari fellendülés, de a mindezt bemutató Savaria Történelmi Karnevál is.
  • A második pillér a hármas határ közelsége. Szombathely évszázadok óta központi helynek számít. Erre vezetett a Borostyánkő út, Vas megye pedig két országgal is – Ausztriával és Szlovéniával – határos.
  • A harmadik pillér az éltető víz, amely közel hoz egymáshoz korokat, népeket, kultúrákat. Az ókori római vízvezetékeket tápláló egykori csatorna ma a város kedvelt patakja. A vízhez köthető Quirinus vértanúsága, aki a Perint patakban lelte halálát vagy a város patakjai, amelyek egykor történelmi családok várainak árkát töltötték meg vízzel.
  • A negyedik pillér mottója az egész város. A vasi megyeszékhely Magyarország egyik legzöldebb városa, ahol reneszánszát éli a kerékpározás. Tavai, strandjai, patakjai és környéke kirándulási célpontok, és itt rendezik a történelmi karnevál mellett a Savaria Nemzetközi Táncversenyeket is.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti. A 2023-as EKF-pályázat benyújtási határideje december 20. Februárig szakértők bevonásával az Emmi által működtetett tárcaközi bizottság és a brüsszeli szakértői testület is áttekinti a beérkezett pályázatokat, és kiválasztják a végső körbe továbbjutó városokat.

A második körben a továbbjutó városoknak részletesebben kell kifejteniük konkrét terveiket. 2018 végén derülhet ki, melyik magyar település viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet: kíváncsian várjuk a további pályázókat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top