+ Történelem

Titkos tények Enisteinről, amiket eszedbe sem jutna megkérdezni

Egyetemi évfolyamának egyetlen női tanulója, a Magyarországon született Mileva a fizika és matematika megszállottja volt. Ám miután egymásba szerettek Einsteinnel, a tanulás már nem ment: megbukott a záróvizsgán.

Habár Einstein (1879-1955) fiatalkorában a nemzeti érzés és a nacionalizmus virágkorát élte, a leendő fizikus másként gondolkodott:

16 éves korában lemondott német állampolgárságáról, mert ő inkább a „világpolgárrá” válást preferálta. Egészen 1901-ig, amikor is Svájc polgára lett, hivatalosan nem volt semmilyen állampolgársága.

A Zürichi Műszaki Egyetem fizika szakán, Einstein évfolyamának csupán egyetlen női tanulója volt, az akkor még Magyarországhoz tartozó, vajdasági Titelen született Mileva Marić. A lány a fizika és a matematika megszállottja volt, azonban miután 1898-ban egymásba szerettek Einsteinnel, a tanulás már nem ment olyan jól: megbukott a záróvizsgán.
(…)

A zseni második fiánál, Eduardnál (1910-1965), akit gyakran Tetének becéztek, skizofréniát diagnosztizáltak. A fiú nagy rajongója volt Freudnak, és lelkesedett a pszichoanalízisért.

Habár gyakran váltottak levelet apjával, Einstein 1933-as Amerikába költözését követően sohasem látta fiát, aki egy pszichiátriai klinikán hunyt el 55 éves korában.

  • A világhíres zseni orosz kém-gyanús szeretőjéről és további pikáns titkokról olvashatsz a Múlt-Kor oldalán.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top