+ Film

Gondoltad volna valaha, hogy Jirí Menzel aszkéta tolmács lesz egy szlovák filmben?

Az Oscar-díjas cseh rendező szlovák filmben vállalt szerepet. Vajon mi köze lehet egymáshoz egy aszkéta tolmácsnak és egy alkoholista szépfiúnak?

Martin Sulík szlovák filmrendező Tolmács (Tlumocník) című új filmjében kapott jelentős szerepet Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező és színész – közölte Uljana Donáthová, a forgatócsoport szóvivője szerdán a közszolgálati Cseh Rádióban.

„A Tolmács két férfi történetét meséli el, akiket teljesen véletlenül egy 2. világháborús esemény hoz össze, amely tragikusan érintette családjukat. Ali (Jirí Menzel), az aszkéta tolmács, illetve Georg (Peter Simonischek), az alkoholista szépfiú, két teljesen eltérő élettapasztalattal rendelkező ember, akik más körülmények között valószínűleg egy percet sem töltenének együtt, közös utazásra indulnak Szlovákiába, hogy megpróbálják megtalálni az egykori esemény szemtanúit” – foglalta össze a film témáját röviden a szóvivő.

A közös szlovákiai út tele lesz veszekedésekkel, bővelkedni fog komikus és drámai helyzetekben, miközben a két férfi egyre jobban megismeri egymást.

Jirí Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjét a múlt század hatvanas éveiben Oscar-díjjal jutalmazták.

A csehszlovák új hullám legendás képviselője a nyolcvanas években készítette Az én kis falum című filmjét, amelyben Bán János játszotta a főszerepet, és a televíziók a mai napig műsorra tűzik.

Sokan nem tudják, de a film mellett színházi rendező és színész is. Természetesen magyar filmekben is játszott, úgymint a Szívzűr (Böszörményi Géza), Felhőjáték (Maár Gyula), Franciska vasárnapjai (Simó Sándor), Az ajtó (Szabó István). Több magyar művész jó barátja, a Katona József Színházban színre vitte Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját.

2004-ben nálunk is elismerték az érdemeit, méghozzá a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel.

A Tolmács másik fontos szereplője, Peter Simonischek osztrák színész világhírnévre a Toni Erdmann osztrák-német vígjáték öregedő tanítójának szerepével tett szert. A filmet 2016-ban Oscar-díjra javasolták, és megkapta a tavalyi év Európai Filmdíját.

A forgatás főbb szlovákiai színhelyei: Pozsony, Besztercebánya, Zsolna és Rózsahegy.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top