+ Gasztro

Hogyan lesz a Balaton gasztronómiai világközpont?

A séfek már örömmel járnak ki a helyi piacokra, helyi termelőkhöz alapanyagokat beszerezni.

A Nyitott Balaton tavaszi programsorozatában 128 vendéglátóhely, 108 program, 156 szálláshely, új tókerülő kerékpáros akció, és több kutyás program is várja azokat, akik április 28. és május 14. között látogatnak el az üdülőrégióba.

Hagyományteremtő jelleggel hozták létre négy évvel ezelőtt a Nyitott Balaton programsorozatot tavasszal és ősszel, szakítva azzal a gondolattal, hogy a Balatonnál a nyári szezont kellene hosszabbítani. Az akció a helyiek összefogásával vonzó turisztikai terméket kínál tavasszal és ősszel is, elsősorban az aktív turizmusra és a gasztronómiára koncentrálva.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) vezérigazgatója szerint hosszú távon nem lehet igényes vendégkört a Balatonra csábítani elavult infrastruktúrával. A cégvezető szerint

még mindig “fájó hiány” az egységes Balaton marketing, pedig az üdülőrégió alkalmas arra, hogy egységes honlappal, logóval, szlogennel jelenjen meg a piacon.

Csapody Balázs, a Balatoni Kör tagja arról beszélt, hogy a magyar vendéglátós társadalom egyre inkább tudja, fontos az, milyen régióban élünk, milyen egyedi, speciális ízeket, zamatokat tudunk bemutatni.

A séfek már örömmel járnak ki a helyi piacokra, helyi termelőkhöz alapanyagokat beszerezni.

A neves étteremtulajdonos szerint a Balaton régiónak vagy akár Somogynak is minden adottsága megvan ahhoz, hogy a világ vezető gasztronómiai központja legyen, de ehhez megfelelő oktatásra is szükség van.

Csapodi Balázs beszámolt arról is, kulcskérdésnek tartják, hogy igazi balatoni hal kerülhessen az asztalra a tó körüli vendéglátóhelyen. A Balatoni Kör még várja az agrártárca válaszát a szakemberekkel kidolgozott javaslatára, ami két lehetőségről szól.

Az egyik az ökológiai halászat újraindítása, ami a busa szelektív halászata mellett hibaszázalékként jelentkező, hálóba akadó egyéb halfajok vendéglőknek történő értékesítéséről szól.

A másik a horgászoktól történő halvásárlás lehetőségének megteremtése bizonyos feltételekkel.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Nyitott Balaton idei újdonságáról, a tókerülő, pecsétgyűjtő kerékpáros akcióról, valamint több kutyás programról is.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top