+ Oktatás

Eltűnik a földrajz majd 900 szakközépiskolából

A terv megvalósulása tragikus, akár sorsukat, életpályájukat derékba törő következményekkel járna a jelenlegi szakközépiskolákban földrajztanár kollégák számára is.

Drámai hangú felhívást tett közzé a Magyar Földrajzi Társaság vezetősége, melyet alább mi is közlünk.

Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy az általános műveltség fogalmába a földrajzi alapműveltség is beletartozik. Napjainkban a földrajz már nem pusztán a földrajzi névanyag és a legalapvetőbb természeti, gazdasági és társadalmi ok-okozati összefüggések közvetítője, hanem a globális és lokális környezeti problémák és azok lehetséges megoldásait bemutató közismereti tantárgy.

Ahhoz, hogy a jövő nemzedéke megérthesse a körülötte zajló természeti, társadalmi folyamatokat, ismerje a környezeti problémák okait és következményeit, ahhoz hogy az utánunk jövő generációk számára ne csak üres frázis legyen a fenntartható fejlődés fogalma, földrajzi ismeretekre és gondolkodásra van szükség.

Ezeket az ismereteket kizárólag a földrajz tantárgy képes komplex módon közvetíteni a középiskolás korosztály számára.

Az utóbbi évtizedekben drámaian romlott a földrajz tantárgy helyzete a közoktatásban. Ma már földrajzból nem lehet előre hozott érettségi vizsgát tenni. Komoly presztízsveszteség a tantárgy számára az is hogy a földrajz érettségi eredménye nem számítható be a gazdaságtudományi karok felvételijénél, holott alapvető társadalmi, gazdasági, és pénzügyi ismereteket tanulnak a középiskolások a 10. osztályban!

A legutóbbi tervek szerint a földrajzot gyakorlatilag megszüntetnék a szakgimnáziumokká váló szakközépiskolákban.

A Közoktatási Kerekasztal 2016. március 22-i ülésén elhangzottak szerint (az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosítása során) a földrajz tantárgy szinte teljesen eltűnne a szakközépiskolai (szakgimnáziumi) kerettantervből, a földrajz (más természettudományos tárgyakkal együtt) kikerül a szakközépiskolákban (szakgimnáziumokban) kötelezően oktatott tantárgyak köréből! Az összes természettudományos tantárgyat hátrányosan érintő tervezet szerint csak bizonyos szakgimnáziumokban kell majd földrajzot, kémiát, fizikát, biológiát tanulniuk a középiskolásoknak.

A természettudományok közül azonban a földrajz veszíti a legtöbbet, hiszen a tervek szerint csupán a turisztikai, földmérési, és bányászati orientációjú szakközépiskolákban csengetnek be majd földrajz órára ez év szeptember 1-jén.

Ha ez a terv megvalósul, akkor szó szerint eltűnik a földrajz a mintegy 900 szakközépiskola kb. 95%-ából. Ez beláthatatlan következményekkel jár a középiskolás tanulóifjúság számára. A Földünk és Környezetünk műveltségi területhez tartozó természeti, társadalmi és gazdasági ismeretek hiányában a jövő generációit megfosztjuk a szakmai alapokon nyugvó környezettudatos gondolkodás képességétől, a legalapvetőbb társadalmi, gazdasági folyamatok ismeretétől, a minket körülvevő világ értő és kritikus szemlélésének lehetőségétől.

A tervezett változások a természettudományos, azon belül földrajzi, földtudományi felsőoktatást is érzékenyen érintik. Ezáltal szinte teljesen megszűnne az esélye annak, hogy a szakközépiskolás tanulók földrajzi, földtudományi alapszakokon tanulhassanak tovább, vagy környezetvédelmi, terület és településfejlesztési, természetvédelmi pályákon (geográfus, geológus, környezetmérnök, tájépítészmérnök, területfejlesztő szakember, természetvédelmi mérnök, földrajztanár stb.) képzelhessék el a jövőjüket.

E terv megvalósulása tragikus, akár sorsukat, életpályájukat derékba törő következményekkel járna a jelenlegi szakközépiskolákban földrajztanár kollégák számára is. Az eddig valamennyi szakközépiskolában kötelező földrajz óraszámok (heti 2 földrajz óra 9. osztályban, illetve heti 1 földrajz óra 10. osztályban) híján földrajz szakos tanárok százai kerülhetnek az utcára.

Ahhoz, hogy mindez ne történhessen meg, ahhoz, hogy a földrajz tantárgyat továbbra is lehessen tanítani az összes szakközépiskolákban, a földrajzos társadalom, és az ügyünkkel szimpatizáló közvélemény összefogására van szükség.

Amennyiben egyetért kezdeményezésünkkel, kérjük, írja alá a lap alján található petíciónkat és terjessze felhívásunkat tagságunk körein kívül is!

Gábris Gyula, elnök
Mari László, főtitkár

8 hozzászólás

8 Comments

 1. Dr.Kovácsné Orosz Judit

  2017-04-25 - 19:21

  Felháborító! Tudatosan sorvasztják el az oktatás tartalmát! Cél,hogy legyen egyre több alacsony
  képzettségű, műveletlen,tájékozatlan fiatal!
  A petícióval egyetértek, támogatom!

 2. Nonemart

  2017-04-26 - 11:17

  Nem gond, az írást már régebben kivették a programból – ahogyan a minap a gázszerelőnél láttam. A szükséges szakmai információkat beszéd után is meg lehet tanulni ! Meg ikonokkal !

 3. Molnár Péter

  2017-04-26 - 12:41

  ??? Miért a jövőről beszél? Ez már megvalósult 2016.09.01-től!

 4. mutantleg

  2017-04-26 - 16:04

  Regen en is a foldrajz ellen voltam de rajottem hogy meglehetosen hasznos, fontos tudni melyik orszagok vannak hozzank kozel ahol sokszorosak a fizetesek

 5. Kálmánczhey Gyuláné

  2017-04-26 - 16:15

  Aláirom a peticiót!

 6. Horváth Piroska

  2017-04-26 - 19:38

  Sajnos EZ VAN mindenütt !TILTAKOZOM !

 7. TÓTH gYULA

  2017-04-26 - 21:47

  Ez az általános műveltség elleni támadás, de számtalan szakember képzése is elképzelhetetlen földrajz nélkül.

 8. Marsai Anita

  2017-04-27 - 08:23

  Szerintem rengeteg felesleges dolgot tanítanak a középiskolákban, sőt még az általános iskolákban is. Én támogatom, hogy kevesebb legyen a tananyag és csak az alapműveltséghez feltétlenül kellő dolgokat tanulják.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top