+ Performansz

Meztelenül ugrott a kútba, kezében orgonacsokorral

A meztelen test poétikai és politikai erejéről van itt szó – magyarázta a kiérkező műkedvelő rendőröknek a katalán performer.

Közszeméremsértés miatt 450 euró (140 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték Rómában Adrián Pino Olivera katalán „performanszművészt”, aki pucéran, orgonacsokorral a kezében beugrott a római Trevi-kútba – írta hétfőn a La Repubblica római kiadása.

A 19 éves Oliviera, aki arról lett ismert, hogy műemlékek és műalkotások társaságában fotóztatja magát, döbbent turisták ezreinek szeme láttára péntek délután tűző napon vetkőzött pucérra, majd a kútba ugrott. A Facebookra posztolt fotókon egyik kezével eltakarta magát, a másikban orgonacsokrot tartott.

Az „előadásnak” a rendőrség vetett véget, bejelentésre érkeztek a helyszínre, hogy Oliverát kirángassák a híres barokk műalkotás medencéjének vizéből.

A meztelen test poétikai és politikai erejéről van itt szó

– magyarázta a férfi a hatóságnak, amely közszeméremsértés miatt tett ellene feljelentést.

Olivera közölte, nem fogja kifizetni a bírságot.

Keressenek fel Barcelonában, ha a pénzhez akarnak jutni.

Három évvel ezelőtt a firenzei Uffizi képtárban vetkőzött meztelenre a katalán férfi Sandro Botticelli Vénusz születése című festménye előtt és a szépség ókori istennőjének pózában fotóztatta magát.

Ezután letérdelt, rózsaszirmokat hintett maga köré és többször is azt kiáltotta, hogy freedom (szabadság).

Tavaly márciusban a párizsi Louvre-ban pózolt a múzeum egyik legértékesebb kincse, a Szamothrakéi Niké ókori márványszobra előtt az exhibicionista férfi.

Róma városa a 17. században épült Trevi-kút védelmének szigorítását tervezi az eset után, amelynek előzménye, hogy tíz nappal korábban egy olasz férfi vetette magát hirtelen a medencébe és úszni is megpróbált benne. A rendőrök kihúzták, a legközelebbi rendőrőrsre vitték, ahol többek között a karhatalomnak való ellenállás miatt jelentették fel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top