+ Életmód

Tolkien 3 év tiltás után vehette el szerelmét

Gyermekkorában ismerkedett meg a szintén árva Edith Mary Brattel. Sok időt töltöttek el együtt a sétáktól a diákcsínyekig, mígnem rádöbbentek, hogy szerelmesek.


nyitókép > a Gyűrűk ura c. flmből

Az árvává váló Tolkien gyermekkorában ismerkedett meg a szintén árva Edith Mary Brattel. Sok időt töltöttek el együtt az egyszerű sétáktól a diákcsínyekig, mígnem rádöbbentek, hogy szerelmesek egymásba. Tolkien gyámja azonban a fiú jegyeinek romlása miatt eltiltotta őket egymástól. A későbbi irodalmár érzései azonban, bár betartotta nevelőapja parancsát, nem múltak el.

A később az egyik legismertebb angol irodalmárrá váló Tolkien élete akkor változott meg, amikor öccsével beköltöztek a birminghami Edgbaston panzióba, itt ismerkedett meg a nála három évvel idősebb Edith Mary Brattel.

Edith és Ronald sorra járták a város teázóit, az egyik üzlet különösen elnyerte tetszésüket, ugyanis az erkélye a járda felé nézett. Órákon át üldögéltek ott, és olykor azzal szórakoztak, hogy cukrot szórtak a járókelők kalapjaira. Ha az egyik asztalnál lévő cukortartó kiürült, átmentek a másikhoz. (…)

Mindketten árvák voltak, a szeretet iránti igény és a bimbózó romantika egymáshoz kötötte őket. 1909 nyarán döbbentek rá, hogy ők bizony szerelembe estek – írja Humphrey Carpenter, Tolkien életrajzírója.

Gyámja látta, hogy a lány eltereli  Tolkien figyelmét a tanulmányairól, rosszallotta, hogy a fiú egy három évvel idősebb, protestáns lánnyal találkozgat. Úgy döntött, megtiltja Ronaldnak, hogy nagykorúságáig, vagyis 21 éves koráig lássa, illetve beszéljen Edith-tel.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top