+ High-tech

Nem tudják, mit cselekszenek – a Könyvfesztiválon

Ilyentájt minden évben kemény dió kiválasztani, hogy a könyvfesztivál mely beszélgetéseit hallgassuk meg. Csányi Vilmos a finn Jussi Valtonen regényét mutatja be szombaton. Mi szóltunk!

Az évtized legnagyobb finn könyvsikere Jussi Valtonen „Nem tudják, mit cselekszenek” című Finlandia-díjas regénye, melynek bemutatója – a szerző részvételével – szombaton délután lesz a Supka Géza teremben.

Valtonen szédítő tempóban ábrázolja a mai világ jelenségeit. Elbeszélésmódja lenyűgöző, egy pillanatra sem ereszti el az olvasót. A könyv mind tartalmilag, mind stílusát tekintve új kapukat nyit a finn irodalomban. Soha nem olvastam még ehhez fogható korrajzot hazai szerzőtől.
(Anne Brunila professzor, a Finlandia-díj kurátora)

A beszélgetés résztvevői: a könyv szerzője, Jussi Valtonen, Csányi Vilmos, Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és Patat Bence, a könyv fordítója. Moderátor: Gaborják Ádám.

A regény kapcsán rengeteg izgalmas kérdés merül fel a jövőnket illetően. Az igen közeli jövőnket illetően, amely már a küszöbünkön toporog. Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy mi fog történni a világunkkal holnap. Abban a holnapban, amiben mi magunk is aktív szereplők leszünk. Valtonen könyve felvet egy reális lehetőséget, így ez a könyvbemutató nagyszerű apropója annak, hogy egy kicsit belenézzünk a kristálygömbbe, ami a jövőről mesél.

Az könyvbemutatón szó lesz a jövőkutatásról, arról, hogy merre is halad a világunk. Az evolúció következő lépcsője tényleg a mesterséges intelligencia fejlődése lesz? Az ember segítségére lesznek a gépek a globális problémák megoldásában?

Csányi Vilmos neve garancia arra, hogy ezeket a kérdéseket tudományos szemszögből közelítjük meg.

Válaszok szombaton, április 22-én délután 3-tól a Millenárison, a Supka Géza teremben. Az esemény facebook-oldala itt érhető el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top