+ Irodalom

Keresztury Tibor távozik az MKKE igazgatói posztjáról

Keresztury Tibor egy januári sajtótájékoztatón, akkor még igazgatóként, az állami támogatási rendszer aránytalanságaiban látta a könyvpiac egyik jelentős problémáját.

2017. április 18-án közös megegyezéssel távozik a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének éléről Keresztury Tibor – jelentette be a litera.hu.

Nem kevés feszültség halmozódott föl a könyves szakmában az utóbbi években, melynek csúcspontja az Alexandra könyvhálózat bedőlése volt. Több szám is napvilágot látott a tartozásról, a közel három milliárdos összeg helytállónak látszik, ugyanis ennyit kért az államtól az MKKE elnöke, Kocsis András Sándor, hogy konszolidálja a magyar könyvpiacot.

Időközben öt hazai könyvkiadó megalakította a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségét, az MKÉSZ-t, amely pertársaságot alapított, hogy visszaszerezzék az Alexandra könyvhálózattól az eladott könyvek után járó jutalékot.

Keresztury Tibor egy januári sajtótájékoztatón, akkor még igazgatóként, az állami támogatási rendszer aránytalanságaiban látta a könyvpiac egyik jelentős problémáját (Világgazdaság):

Nagyon komoly probléma a magyar szakkönyvkiadás támogatásának lenullázása, amire korábban 600 millió forint volt, és a mostani támogatás-megvonás a magyar nyelv modern, tudományos szókincsének további szűküléséhez vezet majd, mivel nem éri majd meg lefordítani az új könyveket.

A bebukott Alexandra boltok közel felét a Líra bolthálózat és a Móra könyvkiadó közös üzemeltetésre vette át a benne lévő könyvekkel, és ígéretet tett a kiadóknak a pontos elszámolásra. Hogy mindezen mit nyer vagy veszít az olvasó, azt Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatójaként nyilatkozva körvonalazza a könyvfesztiválos felhozatalról a litera.hu-nak adott interjúban:

Az idei év speciális abból a szempontból, hogy a teljes piacon a szükség válogat, nem a trendek. Az a veszteség, amit a kiesett és/vagy eltüntetett tavaly téli árbevétel, az Alexandra-bolthálózat bezárása, a kiadókra ömlő visszáru és az ezekkel összefüggésben lévő év eleji cash-hiány okoz, nagyon körültekintő és keserves munkával orvosolható csak – főként ebben a legeslegnagyobb, ámde az állam által leginkább magára hagyott kulturális ágazatban, mely kevés támogatást kap, azonban annál több a torzító befolyásolás. A kár még jelenleg is felbecsülhetetlen. Minden józan kiadó leginkább azokkal a címeivel rukkol most elő, amelyektől árbevételt remél, az önmagukért való szépségek az idén túlságosan nagy kockázatot jelentenek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top