+ Irodalom

A hegycsúcs, melynek neve 83 betűből álló mondat

Már mindketten elmúltak hetven évesek. Egy teraszon ültek, a hegycsúcsot nézték, amelynek a nevét egyetlen egyszer ejtette ki a férfi az asszony előtt, maori nyelven.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1965.

október, Új-Zéland – Már mindketten elmúltak hetven évesek. Egy teraszon ültek, a hegycsúcsot nézték, amelynek a nevét egyetlen egyszer ejtette ki a férfi az asszony előtt, maori nyelven. Az asszony emlékezett rá, de nem tudta mit jelent ez a 83 betűből álló mondat. Hiába kérte a férfit, csak annyit válaszolt, hogy nem jött el az ideje. Nem akarta kimondani a nevét: Csúcs, ahol a férj szomorú dalokat fuvolázik az égnek, hogy felmehessen kedveséhez.

október, Olaszország – Az évenként megrendezett torinói műszaki eszközök kiállításán felkeltette az asszonyok figyelmét egy különös mosógép, amelynek a babamosógép nevet adták. Az asszonyok arról érdeklődtek, hogyan lehet ezzel a szerkezettel hatékonyabban kimosni a babák ruháit. A fúvókák nem a ruhát, mondták a kiállítók, hanem a beleültetett babát mossák tisztára.

1965 október, Fülöp-szigetek – Állig felfegyverzett kalózok törtek a tenger felől a Zambonga del Norte tartományban fekvő Labason nevű városkára. Elvágták a telefon- és távíróvonalakat, lerohanták és kirabolták az üzleteket, majd három óra elteltével és hatalmas zsákmánnyal gyáván elmenekültek.

november, Anglia – Az utóbbi hetekben húsz potyautast fogtak a vámosok a kikötőkben. A potyautasok törékeny kategóriában, üveg vagy bútor feliratú ládákban csempészték föl magukat a hajókra. A hatóságok nem akartak minden ládát felnyitni, ezért egyszerűbb módszert választottak. A gyanús ládákra tüsszentőport szórtak.

november, USA – Új termékek egész sora igyekszik segíteni a háziasszonyok munkáját. A legújabb termék egy olyan levesmerő kanál, amelynek hőmérőt építettek a nyelébe, hogy a háziasszony ne égesse meg a nyelvét, ha belekóstol a levesbe. Egyesek fölvetették, hogy az eszközzel akár testhőmérsékletet is mérhetnek, de csak hónaljban. Végbélben nem ajánlott.

november, Törökország – Köztudomású, hogy a macskák irtóznak a víztől. Nem csoda, hogy annak a cicának mindenki a csodájára járt, amelyik órákig fürdött egy falucska melletti tóban. Sokan a tó magas sótartalmában látták a magyarázatot. Csakhogy a macskák nem azért irtóznak a víztől, mert nem tudnak úszni, hanem azért, mert nem vízhatlan a bundájuk, és jól tudják, kiábrándítóan néznek ki elázva.

december, Szovjetunió – Omszk legforgalmasabb útvonalán húsz percre feltartóztatta a forgalmat egy őzsuta. Ezután a Béke sugárúton, megrettenve önmaga látványától, betört egy kirakatot, és megsebesítette magát. Utána egy építkezésre rohant, ahol beleesett egy üres tartályba. És meghalt.

december, Franciaország – Arone városában egy férfi második krisztusnak adta ki magát. Öt hűséges tanítványt is szerzett maga mellé. Prédikációjának annál a részénél, mikor a közelgő világvégével riogatta a lakosságot, a helybeliek jól elverték. A próféta kórházba került. Amint jobban érezte magát, szobatársai térítésébe fogott, de hogy megkíméljék a környező betegek lelkivilágát az ápolók, még a világvége fejezet előtt lenyugtatózták a megváltót.

december, Lengyelország – A kora reggeli buszon megindult egy asszony szülése Olstynban. A járművön nem tartózkodott orvos, és a kórház is messze volt, ezért a talpraesett sofőr egy szélesebb ülésre fektette az asszonyt, és úgy döntött, levezeti a szülést. Soha életében nem csinált ilyet, még csak nem is látott. Amikor a hosszú vajúdás után kezében tartotta a babát, fölsóhajtott, és fölmutatta a babát a tapsoló utasoknak. Mikor elcsendesültek, remegő ajkakkal így szólt az asszony: Ne haragudjon, sofőr uram, nem akarom próbára tenni a türelmét, de azt hiszem, ikrek lesznek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top