+ Film

Enyedi Ildilkó tanítványának filmjét meghívták cannes-ba

A film sötétben kezdődik egy kiállításon, ahol a látók kipróbálják, milyen fény nélkül élni. Itt találkozik Anna és Balázs, a vak tárlatvezető…

Egy magyar vizsgafilm, Szentpéteri Áron Láthatatlanul című alkotása is meghívást kapott a 70. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

A 32 perces diplomafilm a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) filmrendező mesterképzésén készült, ahol Szentpéteri Áron Enyedi Ildikó osztályában hallgató.

A Láthatatlanul egy találkozás története, az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól.

A rövidfilm teljes sötétben kezdődik egy kiállításon, ahol a látók kipróbálják, milyen fény nélkül megtapasztalni a világot. Itt találkozik egymással Anna, aki a barátjával érkezik a kiállításra, és Balázs, a vak tárlatvezető…

A legnyilvánvalóbb kérdéseken túl – mint például a viszonyulás a fogyatékkal élőkhöz, vagy, hogy megpróbáljuk vizualizálni egy vak ember érzékelését – sokkal jobban érdekeltek a történet univerzálisabb, emberi vonatkozásai. Vágyak, szorongások, kíváncsiság, bizonytalanság, mindaz, ami ugyanúgy működik, ha lát az ember, és akkor is, ha nem

– mondja a rendező

A Láthatatlanul című filmet Barkó Tamás született vak mozgásművésszel való találkozás inspirálta, aki Józsa Bettina pályakezdő színésznővel együtt a film főszereplője.

Szentpéteri Áron korábbi tanulmányait és rövidfilmjeit (Nagymosás, 2013; Delfinkirály, Friss Hús, Zsűri különdíj, 2014) követően 2015 szeptembere óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. A Láthatatlanul a mesterképzésen készült első éves vizsgafilmje, jelenleg már a diplomafilmjén dolgozik, amelyet a tervek szerint nyáron forgat Berlinben.

A Cinéfondation versenyébe 2600 benevezett alkotás közül 16 vizsgafilm, közülük 14 fikciós és 2 animációs mű kapott meghívást. A kategóriában – ahol három díjat osztanak ki május 26-án –  14 ország filmes iskolái képviselik magukat.

A Cinéfondation kategória zsűrijének elnöke idén az Arany Pálma- és Európai Filmdíj-nyertes román sztárrendező, Cristian Mungiu lesz. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór és Andrasev Nadja szerepelt.

A 70. cannes-i filmfesztivált május 17. és 28. között rendezik, a nemzetközi zsűri elnöke idén Pedro Almodóvar spanyol rendező.
A hivatalos versenyprogramot csütörtökön jelentik be Párizsban.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top