Ezzel indokolta Áder János, hogy aláírta a Lex CEU-t

Áder János köztársasági elnök

Elrendelte az államfő a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését – áll Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában, amelyet hétfőn küldött el hivatala.

A nyilatkozat szerint “az Országgyűlés 2017. április 4-én elfogadta a T/14686 számon benyújtott, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló javaslatot.”

Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel.

A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti

– olvasható a nyilatkozatban.

Hasonlóan nem sérül az Alaptörvény azon rendelkezése, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően.

A törvény két új feltételt támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Ezek alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek. A Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak.

Ezért mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését

– olvasható a nyilatkozatban.

A törvény gyors – bár a házszabályi rendelkezéseknek megfelelő – elfogadása, a két új törvényi feltétel előírása sokakban ellenérzést váltott ki. Jó néhányan egyetemük jövőjéért aggódnak.

Azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében.

Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható. Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött, tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék

– olvasható Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában.9 hozzászólás

Írd le a véleményed!
  • Magenra

   Láthattad, olvashattad, hallhattad a kormánylakáj média szerint nem is voltak sokan.
   Pár ember hőzöngésével meg mit törődnének?!

 1. Sabrina Ricci

  Àder Ùr csak Orbán Viktor véleményét veszi komolyan, mivel egyrészt a Fidesz jelölte és vàlasztotta meg, másrészt ugyanúgy Viktor bàbja, mint pl. Tarlòs és még sokan mások.

 2. Fekete Erzsi

  Nem vártam mást,hiszen Orbán által lett megválasztva,csak nem fog ellentmondani? Már írtam több alkalommal, Magyarországon a köztársasági elnök, Orbán! Így a két tisztséget össze is lehetne vonni,nincs értelme még egy orbánistát fizetni a közpénzből!

 3. Hablaty

  ” … Ezzel indokolta Áder János, hogy aláírta a Lex CEU-t … ”
  – Mer’ mon’ta a csüngőhasú !…

 4. oszi

  Áder nem hazudott. Az (Alkotmány) alaptalantörvény ezen pontjait nem sérti. Sért viszont egy tucat más pontot, amit a tanácsadói el is mondtak neki.
  Kiérdemelte a becenevét, nem tudom, hogy tudja ezután méltósággal képviselni Magyarországot, a mögötte nevetve összesúgnak: ez az a bajszos?

  Legalább a bajszát levághatná. Így majd Kövér marad a célpont.


Új hozzászólás