+ Oktatás

Ezzel indokolta Áder János, hogy aláírta a Lex CEU-t

Hiába a tüntetés, hiába Nádas Péter személyre szóló levele, Áder János aláírta a törvényt.

Keresés a weben

Elrendelte az államfő a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését – áll Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában, amelyet hétfőn küldött el hivatala.

A nyilatkozat szerint “az Országgyűlés 2017. április 4-én elfogadta a T/14686 számon benyújtott, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló javaslatot.”

Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel.

A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti

– olvasható a nyilatkozatban.

Hasonlóan nem sérül az Alaptörvény azon rendelkezése, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően.

A törvény két új feltételt támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Ezek alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek. A Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak.

Ezért mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését

– olvasható a nyilatkozatban.

A törvény gyors – bár a házszabályi rendelkezéseknek megfelelő – elfogadása, a két új törvényi feltétel előírása sokakban ellenérzést váltott ki. Jó néhányan egyetemük jövőjéért aggódnak.

Azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében.

Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható. Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött, tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék

– olvasható Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában.

7 hozzászólás

7 Comments

 1. andricsku szerint:

  Áder Úr, Önt nem érintette meg a tegnap esti tüntetés, nem vette figyelembe sokunk akaratát.

 2. Sabrina Ricci szerint:

  Àder Ùr csak Orbán Viktor véleményét veszi komolyan, mivel egyrészt a Fidesz jelölte és vàlasztotta meg, másrészt ugyanúgy Viktor bàbja, mint pl. Tarlòs és még sokan mások.

 3. Horváth Éva szerint:

  Csalódtam benne.

 4. Horváth Éva szerint:

  Nagyon csalódtam ebben az emberben,azt hittem,több benne a nafta.

 5. Hablaty szerint:

  ” … Ezzel indokolta Áder János, hogy aláírta a Lex CEU-t … ”
  – Mer’ mon’ta a csüngőhasú !…

 6. oszi szerint:

  Áder nem hazudott. Az (Alkotmány) alaptalantörvény ezen pontjait nem sérti. Sért viszont egy tucat más pontot, amit a tanácsadói el is mondtak neki.
  Kiérdemelte a becenevét, nem tudom, hogy tudja ezután méltósággal képviselni Magyarországot, a mögötte nevetve összesúgnak: ez az a bajszos?

  Legalább a bajszát levághatná. Így majd Kövér marad a célpont.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top