+ Képzőművészet

Alkoholellenes és házasság előtti felvilágosító plakátok is lesznek

Megjelennek a klasszikus propagandaeszközként, szovjet mintákra készült plakátok, valamint az egészségüggyel kapcsolatos falragaszok is!

Különleges plakátkiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: a millenniumi rendezvényektől kezdve egészen 1956-ig láthatóak falragaszok az adott korok lenyomataiként.

A plakátokról kiderül, hogyan védekeztek hazánkban a maláriát terjesztő szúnyogok ellen, hogyan óvtak az alkoholfogyasztástól, milyen felvilágosítás járt a házasság előtt állóknak, és bemutatnak egy olyan 1956-os plakátot is, melyen eredeti bakancsnyom látható.

A „PlakArt” című kiállítást április 12-én, szerdán 17 órakor nyitják meg.

A kiállításon bemutatják a dualizmus korának virágzó gazdaságát, a mindennapi életet, valamint az első világháborúval, majd a Tanácsköztársasággal kapcsolatos plakátokat is.

A két világháború közötti időszakban ismét fellendülő gazdaságot szemléltetik többek között az Orion rádió plakátjai: ekkoriban az európai rádióexport 40%-át az Orion biztosította.

Az ötvenes évekből megjelentek a klasszikus propagandaeszközként, szovjet mintákra készült plakátok, valamint az egészségüggyel kapcsolatos falragaszok is. Kiderül például, hogy a malária egészen a hatvanas évek elejéig komoly gondot okozott Magyarországon – Mátyás király, II. Rákóczi Ferenc és Széchenyi István is szenvedett ebben a betegségben. De láthatunk olyan plakátot is, mely a házasság előtt állókat buzdítja a felvilágosítás és a családtervezés fontosságára.

A tárlat legdrámaiabb plakátja egy 1956-ban készült linóleumnyomat, melyen az 1956. október 23-i dátum mellett ez az ikonikus Petőfi-idézet szerepel:

… esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!

A papíron bakancs-nyomokat is találhatunk: a plakátot a forradalom zivataraiban taposhatták meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top