+ Tudomány

Légkört észleltek egy Földhöz hasonló bolygón

Az egyik lehetőség a bolygó értelmezésére, hogy vízi világ található rajta, amit forró vízgőz ölel körbe.

Először észleltek légkört a csillagászok egy Földhöz hasonló exobolygó körül, amelyet még 2015-ben fedezett fel a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudóscsoportja.

Az Astrophysical Journal című folyóiratban részletezett felfedezést az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében működő teleszkópja tette lehetővé.

A 2015-ben felfedezett, GJ 1132b katalógusjelű sziklás bolygó, amely tömegét tekintve 1,6-szorosa a Földnek, egy tőlünk nagyjából 39 fényévnyi távolságra lévő vörös törpe, vagyis a Napnál kisebb, hűvösebb és jóval tompább fényű égitest körül kering.

Habár ez nem a földi értelemben vett élet felfedezését jelenti egy másik bolygón, de mindenképpen fontos lépés a helyes irányba

– fogalmazott közleményében a kutatásban részt vevő Max Planck Csillagászati Intézet, hangsúlyozva, hogy a

GJ 1132b katalógusjelű szuperföld atmoszférájának észlelése az első alkalom, hogy légkört fedeztek fel egy, a Földhöz tömegében és sugarában is hasonló bolygó körül.

A chilei teleszkóp segítségével a szakemberek megfigyelték, hogy a GJ 1132b miként nyelte el a vörös törpéből érkező fény egy részét, amikor elhaladt előtte. Az angliai Keele Egyetemen dolgozó John Southworth szerint a bolygók légkörét alkotó molekulák különböző módon nyelik el a fényt, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megvizsgálják az atmoszféra összetételét.

Az eredmények azt sugallják, hogy a GJ 1132b-t körülölelő vastag gázréteget vízgőz, metán vagy a kettő keveréke alkotja.

Az egyik lehetőség, hogy ez egy „vízi világ”, amelyet forró vízgőz ölel körbe

– mondta Southworth. A szakemberek szerint azonban annak ellenére, hogy légkörrel rendelkezik, a GJ 1132b nagy valószínűséggel lakhatatlan, mivel felszíni hőmérséklete 370 Celsius-fok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top