+ Tudomány

Kis távcsővel is lehet látni a Föld mellett elhúzó aszteroidát

Kisméretű aszteroidák minden héten többször elhaladnak ilyen távolságban a Föld mellett, de ez a távolság a legkisebb bármely ilyen méretű vagy nagyobb ismert aszteroida esetében az öt kilométer méretű Tautatis kisbolygó óta.

Keresés a weben

Egy három éve felfedezett, viszonylag nagy aszteroida fog elhaladni “nagyon közel” a Föld mellett április 19-én – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pénteken.

A 2014 JO25 jelű kisbolygó becsült szélessége 1,4 kilométer. Várhatóan mintegy 1,8 millió kilométer távolságra, 4,6 Föld-Hold-távolságra fog elrepülni a Föld mellett.

Bár nem áll fenn a lehetősége annak, hogy az aszteroida bolygónkkal ütközzön, ez a távolság nagyon közeli egy ilyen méretű aszteroida esetében

– olvasható a NASA közleményében.

Kisméretű aszteroidák minden héten többször elhaladnak ilyen távolságban a Föld mellett, de ez a távolság a legkisebb bármely ilyen méretű vagy nagyobb ismert aszteroida esetében az öt kilométer méretű Tautatis kisbolygó óta, amely 2004 szeptemberében négy Föld-Hold-távolságra közelítette meg a Földet.

A szakemberek ismerete szerint hasonló méretű aszteroida legközelebb 2027-ben fog elhaladni a Föld mellett, amikor az 1999 AN10 jelű, 800 méter átmérőjű kisbolygó egy Föld-Hold-távolságra (380 ezer kilométer) fogja megközelíteni a Földet.

A NASA szerint ez a kisbolygó 400 év óta április 19-én fog a legközelebb kerülni a Földhöz, és a következő 500 év alatt is ez lesz a legkisebb távolság közte és a Föld között.

Az aszteroida a Nap felől fogja megközelíteni a Földet, és április 19. után láthatóvá válik az éjszakai égbolton. Kis távcsővel egy-két éjszakán át lehet majd látni, mielőtt gyorsan eltávolodik a Földtől.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top