+ Irodalom

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bányai Tamás

Bányai Tamás 1946-ban született Budapesten. 1972-ben feleségével együtt disszidált, több évtizedig az Egyesült Államokban élt.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt hétfőn Bányai Tamás író – közölte írótársa, Majoros Sándor.

Bányai Tamás 1946-ban született Budapesten. 1972-ben feleségével együtt disszidált, több évtizedig az Egyesült Államokban élt. 2006-ban elnyerte a nagyváradi Ady Endre Társaság és a Várad című irodalmi folyóirat közösen meghirdetett irodalmiriport-pályázatának első díját. Ugyanebben az évben jelent meg első novelláskötete Fortuna tenyerén címmel az Alterra kiadónál.

Mire minden jóra fordul című regényéért (Magyar Napló Kiadó) 2008-ban neki ítélték a Barankovics Alapítvány országos regénypályázatának első díját. 2012-ben az Ab-Art kiadó jelentette meg A vesztes jutalma című novelláskötetét. 2009-ben és 2013-ban Kassák Lajos Irodalmi Díjjal tüntették ki. Harmadik novelláskötete Isten éppen félrenézett címmel adta ki a Hungarovox kiadó.

Bányai Tamás 2008 óta tagja volt a Magyar Írószövetségnek. Írásait a Várad, az Opus, az Irodalmi Jelen, a Magyar Napló, a Hitel, a Búvópatak, a Sikoly, a Szőrös kő, valamint az Új Galaxis című folyóiratok mellett különböző antológiákban és internetes portálokon jelentette meg. 2008 óta a Regénytár irodalmi portál társszerkesztője volt – ismertette Majoros Sándor.

2016 novemberében jelent meg vele egy életinterjú:

Valóban nyelvismeret nélkül. Egy-két, általánosan használt tömör kifejezést leszámitva egyikünk sem beszélt angolul. Éppen ezért a kemény és nehéz munkával megteremtett viszonylagos jólét ellenére az első két év elég keserves volt. Még úgy is, hogy az amerikaiak az első perctől fogva segítőkésznek és megértőnek bizonyultak. Negyven év alatt soha, sehol nem éreztették velünk, hogy idegenek, bevándorlók vagyunk. Két év után már beszéltük annyira a nyelvet, hogy – szinte észrevétlenül – minden könnyebbé vált, s az amerikai életformába is belerázódtunk. Itt megjegyzem, bármilyen hihetetlenül hangzik: a hazainál nagyságrendileg jobb életszínvonalat, szinte korlátlannak tűnő szabadságot sem könnyű egyik napról a másikra megszokni.

Az interjú további részleteit a montazsmagazin.hu oldalon olvashatod:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top