+ Gondolat

Kérjük, hogy az egyház ne az államot, hanem híveit szolgálja

Virágvasárnap szeretnék megjelentetni azt a nyílt levelet, melyben keresztény hívők kérik szerepvállalásra a magyarországi egyházi vezetőket!

Keresés a weben

Omladozik a hallgatás fala, s lassan a keresztény hívők is ráébrednek arra, hogy a társadalmi felelősségvállalás, vagy annak elmulasztása nem csak a vezetők felelőssége, lehetősége, vagy mulasztása. Az alábbi nyílt levél szerzői nem kertelnek:

Tisztelt Keresztény Egyházi Elöljárók!

Alulírottak, keresztény hívőként növekvő aggodalommal figyeljük a hazánkban fokozódó idegenellenes közhangulatot és azokat a törvényi változásokat, melyek a háborúk és a nélkülözés miatt otthonukat elhagyni kényszerülő, Magyarországra érkező külföldi állampolgárok helyzetének reménytelenségét egyre súlyosabbá teszik.

A március 28-án érvénybe lépett törvény szerint minden menedékkérőt a szerb-magyar határon  felállított konténer-táborba, ú.n. “tranzitzónába” zárnak, azokat is, akik már szabadon mozoghattak és élhettek Magyarország területén. A törvénymódosítás az “illegális határátlépők” kitoloncolását hivatalosan is kiterjesztette Magyarország egész területére.

A tranzitzóna zárt, így nem követhető nyomon, mi történik pontosan a falai mögött. Aggodalomra ad okot, hogy a hatóságok hónapok óta tömegesen toloncolnak vissza embereket Szerbiába, és az eljárás során – számos tanúvallomás szerint – rendszeressé váltak a hatalmi túlkapások: a menekülő embereket megverik, kutyákat engednek rájuk, megfosztják őket meleg ruháiktól, a hosszú út után megmaradt pénzüktől és összetörik mobiltelefonjaikat.

Az ideérkezőket Magyarország potenciális muszlim terroristaként kezeli, miközben legtöbben éppen az iszlám szélsőséges szervezetek erőszakos cselekményei elől menekülnek.

Hazánkat védjük, miközben az előítéletekből, a média torzított híreiből táplálkozó félelem és az idegengyűlölet alapjaiban pusztítja társadalmunk szolidaritási tartalékait. Kérdéses, hogy ha nem tiszteljük a sok esetben traumák sorozatát elszenvedett, pszichésen és fizikailag romokban lévő menekülők emberi méltóságát, akkor hogyan tudunk együttérzéssel fordulni a mélyszegénységben vagy fogyatékkal élő honfitársaink felé.

Hitünket védjük, miközben számtalanszor éppen keresztény hitük miatt menekülőket utasítunk el és alázunk meg.

Egyházunkat védjük, miközben hallgatásunkkal rombolunk: szemet hunyunk a kegyetlenség fölött és a Gondviselésbe vetett hit és az irgalmasság gyakorlása helyett  hagyjuk, hogy a félelem irányítsa cselekedeteinket.[…]

A levél teljes terjedelmében elolvasható és aláírható az alábbi linken.

6 hozzászólás

6 Comments

 1. Jenny Thalia szerint:

  Kedved keresztény hívők!
  Nyugodtan fogadjatok be otthonaitokba gazdasági bevándorlókat és tartsátok el őket a SAJÁT pénzetekből, de ne az adófizetőkéből.
  A nélkülöző honfitársaink megsegítésében sem jeleskedtek, akkor ezt meg mire fel?
  Ja, rájöttetek, hogy mióta világ a vlág, az egyház a hatalomgyakorlás egyik kiváló eszköze?
  Jó reggelt kívánok !!!

  • Csaba Szikora szerint:

   te meg takarodj anyádba.

  • Jenny Thalia szerint:

   Na figyelj édesapa: Az általad felsoroltakon kívül még nagyon sok mindenre sajnálom a pénzt, a kihasználatlan kisvasútra, a szükségtelen völgyhídra és alagútra stb stb stb.
   Mit ne mondjak, az ingyenélő egyházakra is, amiket a hívőknek kellene eltartaniuk.
   Csakhogy a cikk nem ezekről a dolgokról szólt, úgyhogy agyalj egy kicsit ezen, persze ha van mivel.
   Az egyházak AZÉRT kapják a rengeteg pénzt, iskolákat stb a kormánytól, hogy az érdekeit szolgálják. Nem azért, hogy a hívőkét. Az egyháznak egyszerűen feladata a híveket az éppen őket pénzelő pártok felé terelgetni.
   Ha még nem esett volna le, az egyház egy üzleti vállalkozás, a szórakoztatóipar egy eléggé speciális ágazata. Ahogy a sztárok, celebek véleményére adnak az emberek, ugyanúgy a papokéra is, tehát a vallás a nép befolyásolásának egyik remek eszköze.
   Fikciókat árul, egyfajta “élet utáni biztosítást” aminek a reklamációja teljesen kizárt. Ezt árulja a hívőknek. Cseppet sem ingyen, hanem így-vagy úgy, de nagyon is drágán.

 2. Szabó János szerint:

  Ti,akik évszázadok óta, csak azon aggódtok, hogy kik fogják számotokra kikaparni a tűzből a meleg gesztenyét, most is a haszonszerzése lebeg a szemetek előtt.Semmi kétségünk ne lehgyen afelöl,hogy keresztre feszitettnétek bennünket is,de a bátorságotok nincs meg hozzá és a piszkos munkát inkább mással végeztetnétek el. Megsúgom nektek,mi maradunk, követjük Szent Koronánk utasításait,mert ha eljön az idö, kijelóli számunkra a cselekvés pillanatát.
  Törödjetek ebbe bele,mert messze még a magyarság cselekvőképtelensége. Az úr legyen veletek.

 3. obsitos szerint:

  Kérjük, hogy az egyházakat NE az állam, hanem a híveik tartsák el !!!

  • Ez van szerint:

   egyetértek, amúgy meg térít és erőszakol akaratot a kereszténység, hiszen olyan kicsi gyerekkorban keresztelnek meg (jelölnek meg), amikor még nincs elég szavad és önrendelkezésed ellenkezni. A pápa meg asszonytalan és gyerektelen , tehát családtalan. Hol itt a szeretet? Hiteltelen. A wc-je meg aranyból van, vagyis van pénze eltartani az arabokat.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top