+ Irodalom

Titokban tartják Bob Dylan Nobel-beszédének vieófelvételét

Ahhoz, hogy átvehesse a kitüntetés mellé járó 8 millió svéd koronát, a Nobel-díj előírásai szerint hat hónapon belül kellett megtartania előadását a méltatásában megjelölt témában.

Bob Dylan amerikai rockénekes, dalszerző több hónapos késéssel szombaton átvette az irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, európai turnéjának első állomásán – tájékoztatta az SVT svéd közszolgálati televíziót a díjat odaítélő Svéd Akadémia egyik tagja, Horace Engdahl és a testület állandó titkára, Sara Danius.

A ceremóniát Dylan kérésére szűk körben, a sajtó kizárásával tartották. A mindössze az akadémia tagjainak és az énekesnek a részvételével tartott ceremóniáról semmilyen részlet nem szivárgott ki. Dylan minden bizonnyal átadta a díj átvételének előfeltételeként elvárt, úgynevezett Nobel-beszédének videofelvételét.

A 2016-os irodalmi Nobel-díj kitüntetettje november 16-án mondta le részvételét a december 10-i stockholmi díjátadón, egyéb elfoglaltságaira hivatkozva. Ahhoz, hogy átvehesse a kitüntetés mellé járó 8 millió svéd koronát, a Nobel-díj előírásai szerint hat hónapon belül kellett megtartania előadását a méltatásában megjelölt témában.

Az énekes szombaton és vasárnap koncertezik a svéd fővárosban. Ezután Oslóban, Koppenhágában és Lundban folytatja európai körútját, majd pedig Németországban, Hamburgban, Lingenben és Düsseldorfban áll színpadra.

Bob Dylan, aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában, a zsűri indoklása szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top