+ Életmód

A metró, ahol péniszes székbe huppanhatsz

A macsóizmus és a hagyományos patriarchális társadalom Mexikóban és Latin-Amerikában is az első számú oka a nők elleni szexuális zaklatásnak.

A mexikóvárosi metró utasai szokatlan dologra lettek figyelmesek: az ENSZ Nők csoportja és a városi hatóságok egy férfi torzóját és péniszét formázó széket helyeztek el a metrószerelvényekben, hogy ezzel  hívják fel a figyelmet a nők elleni erőszak és a szexuális zaklatás elfogadhatatlanságára.

Az ülés fölé a következő üzenetet helyezték el:

Csak férfiaknak – Kényelmetlen itt ülni, de ez semmi ahhoz képest, hogy a nőknek milyen szintű zaklatással kell megküzdeniük a mindennapi életben.

Másik videójukban a metróállomáson álldogáló férfiak fenekét vetítették ki a metró utazóközönségének – míg a gyanútlanul lődörgő áldozat észre nem vette mi történik, és hátsó feléhez nem kapott.

Mindkét kampánytól azt remélik, hogy vitát eredményez a közbeszédben a szexuális zaklatásról és erőszakról, melyek komoly problémát jelentenek a mexikói nőknek.

Kritikusok szerint azonban ezek a stratégiák csak a sokkhatásra építenek, de nem kezelik a probléma gyökerét.

A “macsóizmus” és a hagyományos patriarchális társadalom Mexikóban és Latin-Amerikában is az első számú oka a nők elleni szexuális zaklatásnak és annak, hogy mindez társadalmilag is elfogadottnak számít.

Egy 2014-es YouGov felmérés szerint a mexikói metró a világon a legrosszabb, ha azt nézzük, mennyi fizikai vagy verbális bántalmazás éri ott a nőket. Tízből kilenc nőt biztosan ért már szexuális zaklatás a metróban utazás közben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top