+ Film

A 78 éves szexszimbólumot nem zavarja, hogy retusálva került a cannes-i fesztiválplakátra

Vékonyabbra retusálták a színésznő egyes testrészeit, így a derekát és az egyik lábát, kisimították az arcát, kecsesebbre vették a karját.

Claudia Cardinale, a filmtörténet egyik legszebbnek tartott színésznője értelmetlennek tartja a vitát arról, hogy miért retusálták csaknem 60 évvel ezelőtti fotóját.

A fotó a cannes-i filmfesztivál hivatalos plakátján látható a római háztetőkön táncra perdülő fiatal színésznő. A poszter az olasz filmsztár egy 1959-es fotója alapján készült.
Az ünneplés csillogó aranya és perzselő vöröse jegyében tiszteleg a fesztivál a kalandvágyó színésznő, független nő és elkötelezett állampolgár előtt
– írták a szervezők.
A francia média azonban felfedezte, hogy meghamisították a fotót, a fényképen vékonyabbra retusálták a színésznő egyes testrészeit, így a derekát és az egyik lábát, kisimították az arcát, vékonyabbra és kecsesebbre vették a karját. A bírálók a szexizmus és a karcsúságőrület megnyilvánulását látják a fotó manipulálásában.
Az egykori díva nem elég szép, nem elég vékony a fesztivál szervezői számára – vélték rosszmájúan a kommentárok az online és a közösségi médiában.
 A 78 éves színésznő közleményben utasította vissza a kritikákat, és értelmetlennek nevezte a retusálással kapcsolatos vitát.
Álljon meg a menet, ez csak mozi! Vannak ennél fontosabb vitatémák is –
– szögezte le az idős filmdíva, aki „meggyőződéses feministaként” úgy vélte, hogy a fotóján végrehajtott retusálás nem sérti a női testet.

„Egy plakátról van szó, amely nemcsak engem ábrázol, hanem egy táncot, egy repülést is. A fotót azért retusálták, hogy kiemeljék ezt a könnyedséget, és álomszerű figurává varázsoljanak engem. Nem a testem valósághű ábrázolásáról van szó”. fotó: Carlos Alvarez/Getty Images Europe

„Ezt a táncot 1959-ben jártam egy római háztetőn. Senki nem emlékszik a fotós nevére, én is elfelejtettem. De a fotó a pályafutásom elejére emlékeztet, egy olyan korszakra, amikor nem tudtam volna elképzelni, hogy egy nap felmehetek a filmművészet leghíresebb palotájának a lépcsőjén” – írta az olasz filmsztárt.
A 70. cannes-i filmfesztivált május 17. és 28. között rendezik, a nemzetközi zsűri elnöke idén Pedro Almodóvar spanyol rendező.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top