+ Irodalom

Szerinted melyik a jobb: a fehér vagy a barna héjú tojás?

Hosszas vitába bonyolódtak a baromfitenyésztők. Azon vitáztak, vajon melyik a jobb tojás, a barna vagy a fehér héjú. A vita alapját képezte, hogy a háziasszonyok többsége a barna héjú tojást részesítette előnyben…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1962.

április, Libanon – Továbbra sem javult a közlekedési morál Bejrútban. Radikális eszközökhöz kellett nyúlni, ezért a rendőröket vastag markolatú, hegyes tőrökkel szerelték fel. Amint rajtakaptak egy súlyos közlekedési kihágást elkövető járművezetőt, előrántották a tőrt, és félreérthetetlenül fenyegető mozdulatok után a kerékabroncsba döfték.

április, Hollandia – Hosszas vitába bonyolódtak a baromfitenyésztők. Azon vitáztak, vajon melyik a jobb tojás, a barna vagy a fehér héjú. A vita alapját képezte, hogy a háziasszonyok többsége a barna héjú tojást részesítette előnyben, remélve, hogy a tojás sárgája is sötétebb árnyalatú. A vásárló által eldöntött vita végül egyetlen kérdésben csúcsosodott ki: Hogyan lehetne rávenni a tyúkokat, hogy kizárólag barna héjú tojást tojjanak? Akinek sietős volt, hamarabb megállapította, hogy sehogy.

április, Anglia – A brit királyi orvosi társaság közzétette legújabb fölmérési eredményeit, amelyek szerint a szivar és a pipa kevésbé ártalmas, mint a cigaretta. Az egészségtudatos nők csakhamar rákaptak a pipára, s hogy a gyártók elébe menjenek az igényeknek, színes női pipákat dobtak piacra. Mert, mondták, nincs ízesebb egy pipázó nő csókjánál.

május, Olaszország – A Tara tó közelében fekvő Martina Franca falu 800 lakosa minden holmijával áttelepült az egyik közeli dombra. A 600 méter magasan fekvő helyiséget anyagi megfontolásból hagyták el. A tengerszint felett 675 méternél magasabban fekvő helyiségeket már a hegyvidékhez sorolták az olasz törvények, és számukra adókedvezményt biztosítottak.

május, USA – A légkondicionáló berendezések elterjedésével különleges igények keletkeztek. A vevő kívánságára kaphatott egészséges vidéki levegőt, a nagyváros megszokott illatai mixet, hegyi levegőt vagy a női budoár meghitt illatát őrző tartályokat. Új és elegáns foglalkozás, hirdették a reklámok, ne fújja fel a munkahelykeresés problémáját, végezze el a levegőkeverés-tanfolyamot nálunk.

május, Szovjetunió – A veszélyes és nehezen belátható leningrádi útkereszteződéseket gondolkodó villanyrendőrrel szerelték fel, amelyek automatikusan működő jelzőrendszerükkel megállapították, melyik járműnek van elsőbbsége. A készülékek egyúttal megszámolták az áthaladó autók és motorok számát is, de gyököt már nem vontak belőlük.

június, Kanada – Az atombombától való félelem számos kényszermegoldást szült, ahogyan ez a kanadai hadsereg szabályzatában is olvasható. „A katona, mihelyt atombombát lát leesni, köteles azonnal értesíteni közvetlen felettesét, ezután vegye elő és töltse ki az előírt nyomtatványokat, és haladéktalanul juttassa el a főhadiszállásra.”

június, USA – Az allergia a rejtélyes betegségek közé számított, bár a gyógyításuk sokkal előrehaladottabb állapotban volt, mint az allergia okainak feltárása. New Yorkban ez év nyarán új vakcinát hoztak forgalomba, amely meglepő egyszerűségével hívta fel magára a figyelmet. Az allergiaellenes gyógyszer neve: szárított szúnyog.

június, NSZK – Klímabárt nyitottak Kölnben. A bár hőmérsékletét a vendégek kérésének megfelelően 38 és 52 Celsius fok között állították be. A pultra könyöklő vendég inhalátoron keresztül szívhatta magába az illóolajakkal dúsított levegőt. Aki beleszédült az egészség mámorába, az kijózanodhatott a szemközti sörbárban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top