+ Fotó

Sosem látott, vidám fotók a vas és acél országából

Fiatalok a Balatonon, az esküvőjükön vagy kirándulás közben. Egy színházi felvételen feltűnik a pályája elején járó Ruttkai Éva is.

Eddig sehol nem publikált fotókon mutatja be az 1950-es évek Magyarországát a Cultiris Kulturális Képügynökség Ismeretlen képek az ötvenes évekből – Így éltünk a vas és acél országában című kiállítása szerdától a budapesti Örkény István Könyvesboltban.

Földes László, a Cultiris Kulturális Képügynökség vezetője a tárlat keddi megnyitóján felidézte: a Kossuth Kiadó tavaly kezdett bele olyan történelmi fotók gyűjtésébe, amelyeket eddig sehol nem tettek közzé nyilvánosan.

Az első mintegy 150 felvételből válogatták ki az ügynökség munkatársai azokat a képeket, amelyekből az Örkény Könyvesbolt galériájában húsz darab látható, majd pedig egy bővebb betekintést nyújtó fotóalbum is megjelenik a Kossuth Kiadó gondozásában.
Papp Gábor történész, a BBC History történelemi magazin főszerkesztője kiemelte a mikrotörténelem, a mindennapok történelmének fontosságát.

Aki a kiállítás képeit végignézi, annak egy vidám kor tűnik fel

– hívta fel a figyelmet a történész. Mint hozzátette, ennek oka az lehet, hogy a

felvételek többnyire fiatalokat ábrázolnak a Balatonon, az esküvőjükön vagy kirándulás közben, de egy színházi felvételen feltűnik például a pályájának elején járó Ruttkai Éva is.

Ezeken a családi albumokból és helyi gyűjteményekből előkerült fotókon természetesen nem látszanak a Rákosi-rendszer munkatáborai, börtönei, ahogy nincsenek képek a kitelepítésekről sem – mutatott rá Papp Gábor, kiemelve: ilyen felvételeket magánemberek jellemzően nem őriztek.
Az április 29-ig látogatható kiállítás megvalósítását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top