+ Színház

A kolozsvári színház színészei elárulva érzik magukat

Egy színész kérdésére, hogy partnernek vagy eszköznek tekinti a színészt a rendező, ezt válaszolta: Ha elég tehetséges a színész és kellően nagy szíve van, akkor a partnerem. Ha nem annyira tehetséges, akkor követnie kell az útmutatásomat.

Közös nyilatkozatban foglaltak állást szerdán a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei a színházon belüli agresszióval szemben.

A közösségi hálón közzétett nyilatkozatban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a színház pénteki bemutatója szünetében a produkció rendezője agresszíven lépett fel egyik kollégájukkal szemben.

A Nyilatkozat

Mi, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei, egyöntetűen és határozottan kiállunk egymás mellett és egymásért. Elutasítunk mindennemű agressziót. Nem tekintjük úgy, hogy az agresszió a színházi munka része, vagy, hogy létezik olyan helyzet, ami ennek jogosultságot teremt. Mélységesen aggasztónak tartjuk a nemrég történteket. Úgy érezzük, hogy ilyen helyzetben egyetlen ember elfogadhatatlan gesztusa miatt árnyék vetül a munkánkra. Elvárjuk, hogy a munkánknak otthont adó intézmény tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ilyesmi ne fordulhasson elő. Messzemenően szolidárisak vagyunk minden egyes színpadra lépő társunkkal, és erőt, bátorságot kívánunk a továbbiakban.

Aláírják: Laczó Júlia, Orbán Attila, Marosán Csaba, Varga Csilla, Imre Éva, Albert Csilla, Sinkó Ferenc, Laczkó Vass Róbert, Szűcs Ervin, Bogdán Zsolt, Csutak Réka, Kató Emőke, Kali Andrea, Buzási András, Kézdi Imola, Dimény Áron, Panek Kati, Kántor Melinda, Sigmond Rita, Györgyjakab Enikő, Bodolai Balázs, Ötvös Kinga, Vindis Andrea, Farkas Lóránd, Pethő Anikó, Kicsid Gizella, Bács Miklós, Balla Szabolcs, Árus Péter, Fogarasi Alpár, Molnár Levente
Valamint: Hatházi András, Bíró József

A Krónika napilap híre alapján közöltük hétfőn, hogy Henrik Ibsen Rosmersholm című darabjának a pénteki bemutatója idején az egyik színésznő elleni verbális és fizikai agressziót vizsgálta a rendőrség a színház épületében. A segélyhívószámot az áldozat egyik kollégája hívta, miután az előadás rendezője, a Berlinben élő ukrán Andrij Zsoldak (a fenti képen középen) a szünetben agresszíven lépett fel a produkció egyik szereplőjével szemben. A rendőrség szóvivője elmondta: a helyszínre küldött rendőrök csak az áldozat kollégáival tudtak beszélni, hiszen zajlott a bemutató és a bántalmazott színésznő a színpadon volt.

Amint a Krónika az internetes oldalán közölte: Andrij Zsoldak szerdán részt vett egy – az előadás kapcsán szervezett – pódiumbeszélgetésen, de elzárkózott attól, hogy a történtekre reflektáljon. Arra a – színész részéről érkező – kérdésre, hogy eszköznek vagy partnernek tekinti-e színészt, kijelentette:

Ha elég tehetséges a színész és kellően nagy szíve van, akkor a partnerem. Ha nem annyira tehetséges, akkor követnie kell az útmutatásomat.

A színházi történet erős indulatokat váltott ki az erdélyi magyar közéletben, amelyek fokozódtak azáltal, hogy Tompa Gábor, a színház igazgatója hétfőn a Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában a színház ügyelőjét hibáztatta, amiért „elhamarkodottan cselekedett”, és „az érintettek megkérdezése és a vezetőség értesítése nélkül” hívta a segélyhívószámot.

A színház színészei nyilvánvalóan azért fogalmazták meg nyilatkozatukat a színházi agresszivitással kapcsolatban, mert a színház igazgatója nem állt ki mellettük, erről szólnak a fenti mondatok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top