+ Tudomány

360 fokos videón a végítélet bunkere

Ebben a hatalmas projektben minden állam hajlandó együttműködni. Lehet, hogy némelyek szívesen egymás torkának ugranának, de az emberiség jövőjének katedrálisát vállt vállnak vetve építik.

A Spitzbergák egyik szigetén őrzik az emberiség túlélésének zálogát: azt a magbankot, amely átmenti az összes földi növény DNS-mintáját az akármilyen messzi jövőbe.

Mint az Ezeregyéjszaka titkos sivatagi barlangjának bejárata, úgy tűnik elő, éppcsak a homoktenger helyett egy végeérhetetlen hómezőn, ennek a föld alatti menedékhelynek a kapuja, amely legalább akkora kincset rejt, mint Aladin lámpása.

Számtalan hosszú folyosó őrzi a Föld összes növényének a magját. A tengerszint alatt 130 méterrel, egy hegy gyomrából hasították ki ezeket a járatokat, amelyek hozzáértők szerint az emberi világ legértékesebb komplexumát adják.

Mindennek ellenáll, amit csak a tudásunk és képzeletünk katasztrófaként nyilvántart: az atomrobbanásnak, a meteoritbecsapódásnak és a globális felmelegedés okozta olvadásnak is. Legalább kétszáz évre tervezték.

A Spitzbergák – norvég nevén Svalbard – Norvégiához tartozó szigetcsoport a Jeges-tengeren,  2700 ember él rajta. A Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerben több mint 820 000 növény magvait tárolják, arra az esetre, ha valamilyen katasztrófa miatt azok kihalnának.

A Spitzbergák világ egyik legelhagyatottabb és legnehezebben megközelíthető része ez, egy politikailag stabil országhoz tartozik, ráadásul nemzetközi egyezmények tiltanak mindenféle katonai jelenlétet a szigetcsoporton. Állandóan hideg van, könnyen fenn lehet tartani  a -18 fokos hőmérsékletet, amelyen a magokat őrzik.

Az Euronews 360 fokos videóján te is bejárhatod a földi növényvilág jövőjének katedrálisát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top