+ Színház

Szikora a POSZT babérjaira tör Fehérváron

Szikora nagy álma még létrehozni egy nemzetközi Molnár Ferenc Fesztivált is – szintén Fehérváron.


Nyitókép >  Vörösmarty Színház: Három nővér. r.: Szikora János

Művészeti egyetemek találkozója, nemzetközi Molnár Ferenc Fesztivál, a koronázási szertartásjátékok folytatása is szerepel a pénteken újabb öt évre a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójának megválasztott Szikora János terveiben.

A régi-új igazgató elmondta:

Jólesett az egyhangú döntés, de pontosan tudom, hogy az előző és a mostani pályázat sem azért íródott, hogy megnyerjem a posztot.

Ezek a pályázatok összegzések: az első egy “virtuális színház” koncepciója volt és tulajdonképpen egy menetrendet rögzített, amit munkatársaival többnyire meg is valósítottak, míg a második pályázat a következő öt év munkaterve lesz – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy lesz ereje a pályázatba zsúfolt álmok, ötletek jelentős részét megvalósítani.

Szikora János közölte, hogy a Nemzeti Emlékhelyen 2022-ig, az Aranybulla 800 éves évfordulójáig terveznek előadásokat. A liturgikus királydrámák sorában idén III. Béla, jövőre IV. Béla következik.

Nagyszabású tervnek nevezte az évtizedekkel ezelőtt megszűnt művészeti főiskolák össztalálkozójának felelevenítését 2018 nyarától Székesfehérváron. Az egyetemi találkozó keretében “filmes-, táncos-, zenész- és színészpalánták” töltenének néhány napot a városban és nem csak egymással találkoznának, hanem a közönséggel is.

A  fesztiválba ágyazva egy színházi “mini évadot” is lebonyolítanának. Nem titkolt célnak nevezte, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozónak (POSZT) is versenytársai legyenek.

Nagy álma még létrehozni egy nemzetközi Molnár Ferenc Fesztivált szintén Fehérváron. Úgy vélte, a legnagyobb sikerű magyar drámaíró sok izgalmas előadást hozhat a városba évről évre, hiszen nem múlik el úgy év, hogy a világ valamelyik országában ne mutatnák be egy-egy darabját.

Szikora János egyeztetett már erről Molnár Ferenc örökösével és közös gondolatuk volt a filmvetítésekkel, workshopokkal kiegészített, nem csak hazánkban, hanem Európában is kuriózumnak számító rendezvény létrejötte.

Az igazgató beszélt még a második pályázatban megfogalmazott tervéről, ami a Pelikán Terem arculatváltását jelenti, amely az elmúlt öt évben “inkább mostohagyerek volt”.

Mivel a terem az 1970-es évek derekán reneszánszát élte és külföldi együttesek, a “világ színjátszásának progresszív kezdeményezései” voltak ott láthatók, ezért úgy döntöttek, hogy a jövőben a Pelikán Terem a fiatalok színháza lesz. Ott nem csak fiataloknak szóló, életük konfliktusait feldolgozó darabokat mutatnak majd be, hanem teret is adnak fiatal, progresszív együtteseknek, kezdeményezéseknek.

Szikora Jánost 2012. május 11-én választották a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójának. Jelenlegi megbízatása július 31-én jár le, de pénteken a székesfehérvári közgyűlés újabb öt esztendőre megválasztotta a posztra. Megbízatása augusztus 1-től 2022. július 31-ig tart majd.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top