+ Életmód

Zöldbe borul, dudaszóba merül Budapest a hétvégén

52 dudával felszerelt ír börtönőr-zenekar, tűzzsonglőrök, gólyalábasok, zenészek és ír vadászkutyák is várni fogják A Szent Patrik napozókat az ötödik kerületi Szabadság téren, ahonnan 15 órakor indul el a zöldbe öltözött menet

A Lánchíd, a Müpa, a Tüskecsarnok, a Bank Center épülete is zöld díszkivilágítást kap pénteken este Szent Patrik napja alkalmából, amelyet vasárnap hetedik alkalommal felvonulással is megünnepelnek a magyar fővárosban.

A magyar főváros is csatlakozik az Ír Turisztikai Hivatal kampányához, amelynek részeként a világ több mint 240 emblematikus épülete, köztük a párizsi Eiffel-torony és a sydney-i operaház is zöldbe borul az ír nemzeti ünnepen.

Pénteken a nagykövetség ünnepi fogadásán a három napig Budapesten tárgyaló Marcella Corcoran Kennedy, az ír kormány államtitkára ad át oklevelet annak a két magyar diáknak, akik a nagykövetség 2014-ben alapított ösztöndíjprogramja révén Dublinban folytathatnak kutatómunkát. Szombaton este pedig az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület (IHBC) szervezésében a Marriott Hotelben bálon ünnepel az ír és a magyar üzleti élet számos képviselője. A tradicionális ír vacsora alatt a magyar Green Spirit zenél.

Vasárnap a hagyományos Szent Patrik-napi felvonulással folytatódik a budapesti ír közösség fesztiválja. A gyülekezőket kora délután többek között zsonglőrök, gólyalábasok, zenészek és ír vadászkutyák is várni fogják az ötödik kerületi Szabadság téren, ahonnan 15 órakor indul el a zöldbe öltözött menet az Andrássy út érintésével a belvároson keresztül.

Újdonság idén az 52 dudást felvonultató ír Prison Service Pipe Band fellépése a gyülekezés helyszínén és a menetben is.

A felvonulás végállomása a Fogasház-Instant Klub lesz, ahol változatos zenei, táncos, gyermek, családi és gasztronómiai programok várják a résztvevőket. A szórakozóhelyen több mint 15 zenekar játszik majd élő ír zenét – olvasható a közleményben.

Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik. Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek egyaránt.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Gyongyi

  2017-03-16 - 21:26

  Írország hivatalos jelképei közül több is köszönhető Szt. Patriknak:
  – a kelta kereszt, amelyet azért alkotott meg, mert tudta, hogy nem lehet egy természeti népet erőszakkal a keresztény hitre téríteni, ezért próbált közös pontokat keresni: a kelták napimádók voltak, így a keresztet és a napot egymásra helyezve született meg a kelta kereszt.
  – a lóherét használta arra, hogy elmagyarázza a Szentháromságot az íreknek: egy Isten, de azon belül három személy, ami egy és ugyanaz.
  Azt is tudta, amikor Írországba érkezett a pápa megbízásából, hogy nem kezdheti meg a kelták keresztény hitre térítését a high-king, a legfőbb király (ard-rí) engedélye nélkül. Ismerte a szokásaikat, hiszen évekig élt köztük, ezért a nap-éjegyenlőség éjszakáján egy hatalmas máglyát épített, és még mielőtt a király meggyújthatta volna a magáét, ő meggyújtotta a sajátját. Így a király elé vitték, és megkapta az engedélyt a hittérítés megkezdésére.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top