+ Képzőművészet

Aj Vej-vej 70 méteres menekültcsónakkal érkezett Prágába

A nyugati társadalom a menekültek személyes és családi tragédiáit csak tükröződve, döntően a médiából ismeri.

Hetvenméteres, menekültfigurákkal teli gumicsónakot állított ki Prágában Aj Vej-vej kínai képzőművész, akinek legújabb – monumentális – alkotása csütörtöktől látható a prágai Kiállítási Palotában, a cseh Nemzeti Galéria központjában.

Aj Vej-vej nem ismeretlen a cseh közönség előtt, két éve az Évkörök című alkotásait mutatta be a prágai intézmény.

Az út törvénye című alkotás speciálisan a prágai Nemzeti Galéria számára készült, felállítását az utóbbi napokban a művész vezette és felügyelte.

A 70 méter hosszú felfújható gumicsónakban 258 arcnélküli figura van elhelyezve, akik a migránsokat jelképezik, a menekülőket, akik a háborgó tengeren átkelve új életet és szerencsét keresnek a nagyvilágban.

Aj Vej-vej nyíltan bírálja a nyugati politikusokat, akik ellenzik a menekülők befogadását.

A Kiállítási Palota nagytermében elhelyezett alkotás monumentalitásának hatását fokozza, hogy az egész egy hatalmas üveggömbben tükröződik. Ezt az jelzi, hogy a nyugati társadalom a menekültek személyes és családi tragédiáit csak tükröződve, döntően a médiából ismeri. Bár az eseményeket szinte élőben lehet követni, sem a nyugati politikusok, sem polgárok, sem országaik nem képesek beleélni magukat a menekülő emberek tragédiájába – véli az alkotó.

Aj Vej-vej azt mondja, hogy ő, mint a mai kínai rendszer éles bírálója, az ábrázolt helyzetet a saját bőrén megtapasztalta.

Kína mellett az utóbbi időben egyre erőteljesebben bírálja az európai-amerikai civilizációt is, amely szerinte képtelen megérteni a világban kibontakozott humanitárius válságokat. A művész-aktivista szerint a nyugati világ általában csak önálló identitás, név és élettörténet nélküli embertelen tömegnek ismeri a menekülteket.

A kiállítás az emberiség mai helyzetének sokrétű epikai ábrázolása, a művész erkölcsi nyugtalanságának kifejezése a nem szűnő, ellenőrizetlen rombolás és vérontás felett

– jelentette ki a nagy érdeklődést kiváltó alkotás kiállításának megnyitóján Jirí Fajt, a prágai intézmény igazgatója.

 

Új oktatási módszert akar kidolgozni a berlini egyetemen Aj Vej-vej

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top