+ Irodalom

Egy könyvtárosnő feljegyezte, mit hagynak a könyvekben

Egy londoni könyvtárosnő feljegyzést készített arról, hogy három hónap alatt milyen tárgyakat talált a visszahozott könyvekben.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1958.

január, Ecuador – A kiírás szerint azok jelentkezését várták, akik össze akarták mérni rondaságukat. A verseny kiírói azt remélték, hogy csúnyábbnál csúnyább emberek gyűlnek majd össze, de az öttagú zsűri előtt mindössze két férfi és egy nő jelent meg. A bírálók végül abban egyeztek meg, hogy nem hirdetnek eredményt, mert mindhárom embert egyformán rondának találták.

január, Kolumbia – Hatalmas tűz ütött ki Chinchina város kávékísérleti állomásán. Porrá égett a vegyészeti laboratórium, a műhely, az iskola, elpusztultak tizenkét év kávékísérleti eredményeit tartalmazó iratok, és a tűz martaléka lett 1500 zsák kávé. A környékbeliek még hetek múlva is pörkölt kávé illatát érezték a levegőben.

január, USA – A polgármesterhez fordultak Gray városka finomabb orrú lakói, és azt kérték tőle, csináljon valamit azzal a borzalmas fokhagymabűzzel, amit a város fokhagymazabálói árasztanak magukból, mert már elviselhetetlen. A polgármester rövid tanakodás után rendeletet adott ki, amely előírta, hogy aki fokhagymát evett, csak négy órával később szállhat tömegközlekedési eszközre.

február, Anglia – Egy londoni könyvtárosnő feljegyzést készített arról, hogy három hónap alatt milyen tárgyakat talált a visszahozott könyvekben: egy szelet szalonnát, 2 db szardíniát, három borotvapengét, öt tekercs sebtapaszt, 11 játékkártyát, 3 előhívott filmet, 7 aktfotót, egy szendvicset, 12 ügyvédi felszólítást, 17 szerelmes levelet, 7 fizetési felhívást és egy válóper ítéletét. Bezzeg pénzt senki nem hagyott a könyvekben.

február, Argentína – Egy-egy erősebb nyári napon keményen tűzött a nap, és ha a lovat nem hűvösre állította a gazda, könnyen napszúrást kapott. Hogy megvédjék a lovakat figyelmetlen gazdáiktól, meleg időben fejfedési kötelezettséget írtak elő a lovaknak. A tulajdonosnak már induláskor kalapot kellett kötnie a ló fejére.

február, Olaszország – Gőzhengerrel ment leánykérőbe egy olasz útmunkás. Amikor a lányos ház elé ért, leterítette a kövezetre az ünneplőjét, és oda-vissza tolatva jól megvasalta a ruhát, miközben egy táblát emelt a magasba, a következő felirattal. „Melyik szorgalmas lány akar ettől a munkától megszabadítani?”

március, Jugoszlávia – A Behinj-tó környéki állattenyésztők ebben az évben is megrendezték a tehénbált. Az ünnepség csúcspontján a legidősebb pásztor a legszebb és legjobb tehenet a vigadozók sorfala elé vezette. A zenekar rázendített a pásztorindulóra, és a vidám állattenyésztők körbe-körbe táncolták a bálkirálynőt.

március, USA – New York soha nem aludt, a felhőkarcolókban éjjel-nappal jártak a liftek. A városban 21 ezer liftkezelő dolgozott, folyamatosan váltották egymást. Eddig csak az állandó éves ünnepnapokon vehettek ki fizetett szabadnapot, de ettől a tavasztól kezdődően minden liftkezelő szabadnapot kapott a saját születésnapjára is. Így átlagosan egy évben közel hatvan liftkezelő ünnepelhetett együtt.

március, Brazília – Mivel kevés volt a férfi aprópénze, az újságos elfogadta tőle fizetségként a villamosjegyet is. Míg a jegyet kereste, föltűnt neki egy plakát. „Együnk minél több cukorkát!” A férfi közelebb lépett, hogy megnézze, ki ad föl ilyen tökkelütött hirdetést. A plakát alján ez állt: „A sao paolói fogorvosok egyesülete.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top