+ Képzőművészet

10 négyzetméteres fába faragta a Himnuszt

Az öt méter hosszú és két méter magas táblaképen háromszáznál több arc látható.

Keresés a weben

A tatai városházán vasárnap délután mutatják be Smídt Róbert szőgyéni szobrász és fafaragóművész Himnusz című táblaképét. A hat évig készült, tíz négyzetméteres alkotás a magyar történelmet jeleníti meg.

Róbert elmondta, a mű középpontjában a honfoglalást lezáró, győztes pozsonyi csata látható, majd az országot naggyá tevő királyok és a magyar történelem viharos eseményei, mint a tatárjárás, a török uralom, a világháborúk, illetve azt azokat követő események.

Az öt méter hosszú és két méter magas táblaképen háromszáznál több arc látható. A különböző motívumok más alkotásokon már megjelentek, de nyitott történelemkönyvként együtt itt szerepelnek első alkalommal.

A táblaképen megjelenik a remény fénye, a Szent Korona, a kard és a lobogó, valamint a két sarkában az ország őrangyalai, Gábriel és Mihály arkangyalok. Az alkotás egy hónapig látható Tatán március 13. és április 12. között, majd az országban további 12 helyszínen állítják ki.

Smídt Róbert Tata díszpolgára, a város testvértelepüléséről, a felvidéki Szőgyénből származik. Munkásságát 2016-ban Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el.

Alkotásai között trianoni emlékművek mellett kapuk és emlékoszlopok is megtalálhatók, valamint készített templombelsőket, oltárokat, haranglábakat, illetve ő faragta Pilisszántón a Csillagösvény mellett felállított Kálvária szobrait.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top