+ High-tech

A cenzúrablokkolás magyar guruja Kaszparovval egy színpadon

Kocsis Tamás a hazai IT szakma ösztönös zsenije. Nincs diplomája, nem érdekli a pénz és küldetést érez a netes cenzúra kiiktatására. A világ már tanulja a nevét.

A TED New-York-i központja a hét végén tette közzé az áprilisi 24-én kezdődő, TED2017 – The future you című ötnapos vancouveri rendezvényének előadói névsorát. A 74 fős listán Garri Kaszparov sakknagymester és Elon Musk amerikai üzletember mellett egy magyar IT-guru, Kocsis Tamás is szerepel. 

A 32 éves magyar résztvevő az internetes cenzúrát megnehezítő hálózati megoldása révén vált ismertté.

A középiskolai végzettséggel rendelkező informatikus fejlesztése azért különleges, mert internetes kapcsolat nélkül is lehetővé teszi az egyszer már letöltött weblapok elérését, és a számítógépek közötti kommunikációs lehetőségeket kihasználva a terjesztését is.

A fejlesztés iránt Kínából, Oroszországból és Brazíliából is érdeklődnek.

A TED-konferenciákat 1990 óta minden évben megszervezik, s az előadások legfeljebb 18 percesek lehetnek.

TEDx néven már több országban, így Magyarországon is rendeznek előadásokat, azonban az amerikai kontinensen eddig csupán két magyar, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester és Csíkszentmihályi Mihály pszichológus szerepelt előadóként.

A belépőjegyek ára a 2017-es rendezvényre 17 ezer amerikai dollár, de már mind elkelt.

A vancouveri nézőtéren csak 1200 ember foglalhat majd helyet, de később a TED honlapján bárki ingyenesen, magyar feliratozással is követheti az előadásokat.

– Egy olyan hálózatot fejlesztek, amelyben a weboldalakat a látogatók hosztingolják, egyszerű szóval üzemeltetik. Nincs szükség központi szerverre, nem kell fizetned senkinek azért, hogy az oldalad felkerüljön egy hálózatra. Csinálsz egy weboldalt, ami letöltődik a látogatók gépére, innentől kezdve pedig ők is teljes értékű kiszolgálói lesznek az oldaladnak – mondja Kocsis az IThon.infonak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top